Slaven Letica: Kinezi nisu proizveli virus

Drago mi je da je skupina znanstvenika - Kristian G. Andersen, Andrew Rambaut, W. Ian Lipkin, Edward C. Holmes & Robert F. Garry – objavila rezultate analize kojom su dokazali da korona virus (SARS-CoV-2) nije proizveden u nekom kineskom znanstveno-istraživačkom laboratoriju i da je „pušten“ i „pobjegao“ iz njega

0

 

Kinezi znanstvenici ipak nisu proizveli i iz laboratorija pustili korona virus!

Drago mi je da je skupina znanstvenika – Kristian G. Andersen, Andrew Rambaut, W. Ian Lipkin, Edward C. Holmes & Robert F. Garry – objavila rezultate analize kojom su dokazali da korona virus (SARS-CoV-2) nije proizveden u nekom kineskom znanstveno-istraživačkom laboratoriju i da je „pušten“ i „pobjegao“ iz njega.

U znanstvenom radu objavljenom pod naslovom „Proksimalano (najbliže, neposredno, približno) podrijetlo SARS-CoV-2“ (The proximal origin of SARS-CoV-2) eksplicite tvrde: „Naša analiza jasno pokazuje da SARS-CoV-2 nije laboratorijski konstrukt ili namjerno manipulirani virus“.

Svojom su analizom od odgovornosti oslobodili kineske laboratorijske znanstvenike, ali nisu doveli u pitanje činjenicu da je korona virus prvi prijenos s životinje na čovjeka imao na Tržnici Huanan u gradu Wuhanu.

Na temelju genetskih podudarnosti i razlika SARS-CoV-2 i SARS-CoV-sličnih virusa zaključili su da je „domaćin“ virusa bio šišmiš, a prijenosnik na ljude simpatični sisavac ljuskavac/pangolin (Manis javanica) koji je ilegalno dopremljen na Tržnicu Huanan. Taj je ljuskavi sisavac prava poslastica u kineskom kulinarstvu, a koristi se i u proizvodnji pripravaka tradicionalne kineske medicine.

Dakako, činjenica da kineski znanstvenici nisu potaknuli svjetsku pandemiju i paniku nezabilježenu u ljudskoj povijesti, ne oslobađa odgovornosti kineske vlasti koje nisu poduzele javnozdravstvene mjere koje bi zaštitile svijet od pandemije. Primjerice, nisu prizemljile vlastite zrakoplove i zatvorili zračni prostor za sve međunarodne letove.

Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi međunarodni sudovi presudili u slučaju da ljudi koji su izgubili najmilije, ali i države tuže Kinu za nenamjerno zaražavanje i umiranje desetina tisuća ljudi.

https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9?fbclid=IwAR1ndGyqNCWbpJAUvckt7bhXtfeGIM8SIC1Hb_7S3NV4TCstaQfZU1gkp2U

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.