SOA reagirala na spletkarenje srpske obavještajne službe: Tko prijeti Kajkiću?

Zagreb, 12.11.2019. - Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara organizira okrugli stol "Ovčara - zločin bez kazne". Na fotografiji Nikola Kajkić. foto HINA/ Daniel KASAP/dk
0

Srbijanska Bezbednosno–informativna agencija u četvrtak je podnijela kaznenu prijavu Višem javnom tužiteljstvu u Sremskoj Mitrovici protiv Nikole Kajkića i Dražena Letića, zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili kazneno djelo špijunaže, objavljeno je u petak na web stranici BIA-e.

Nikola Kajkić  tvrdi da kaznena prijava i objašnjenje BIA-e nija napisana iskreno. “Ovo je međunarodni incident i ovo je izuzetno opasna situacija. Dobio sam brojne prijeteće poruke od srpskih državljana iz cijeloga svijeta, ovo je vrlo opasna situacija za mene. Imaju svoje ljude i ovdje, u Hrvatskoj”, kazao je Kajkić.

Ja nisam nikakav špijun. Primam plaću 1900 kuna od suspenzije u srpnju prošle godine, a imam troje djece i nezaposlenu suprugu”, dodao je. “Ovo je pljuvanje u lice. Ne mogu ja protiv Srbije. Ovo je jako ozbiljna situacija i poruka za sve policajce koji putuju tamo. Članove moje obitelji su, samo zato što imaju isto prezime, skidali do gola i maltretirali“, navodi Kajkić.

Ponavlja da mu je žao prijatelja koji je uhićen zbog kaznenog djela špijunaže. “Taj čovjek nema veze s tim. Žena mu je Hrvatica iz Osijeka. On nema veze ni sa čim, a prijeti mu tri do 15 godina zatvora”, objašnjava. Navodi da mu neprestano dolaze prijeteće poruke, javlja Dnevnik.hr.

Za srpske obavještajne službe rade mafijaški klanovi u Srbiji. Tamo se stalno ubijaju, mislite li da bi njihova tajna služba to dopustila?”, pita Kajkić i dodaje da smatra kako mu je obitelj ugrožena. “Nakon mojeg uhićenja, u studenome prošle godine, za par dana je nestao, a vjerujem da je ubijen, Predrag Dragović zvani Ceca. Njemu je u Beogradu suđeno za Ovčaru i oslobođen je. Misle da je meni odavao podatke. Neka BIA kaže gdje je on!”, zaključio je Kajkić.

Na objavu o podizanju kaznene prijave reagirala je Sigurnosno-obavještajna agencija. U priopćenju SOA-e piše da je podignuta kaznena prijava konstruirana te da se njome želi skrenuti pozornost javnosti s ozbiljnih afera u Srbiji. Iz SOA-e navode da zabrinjava i činjenica prema kojoj Republika Srbija sustavno zlorabi svoj sigurnosni aparat za ometanje rasvjetljavanja sudbine nasilno odvedenih i nestalih osoba tijekom Domovinskog rata.

Priopćenje SOA-e prenosimo u cijelosti.

“Srbijanska Bezbednosno-informativna agencija (BIA) objavila je da je podnijela kaznenu prijavu protiv jednog hrvatskog i jednog srbijanskog državljanina zbog navodne špijunaže u korist Republike Hrvatske, a sve po nalogu hrvatskih državnih institucija, uključujući i Sigurnosno-obavještajnu agenciju. U interesu javnog informiranja, ističemo da se radi o konstruiranoj kaznenoj prijavi kojom se želi skrenuti pozornost domaće i međunarodne javnosti s ozbiljnih afera u Srbiji, od kojih su dvije recentne: sumnja u korupciju i nezakonitu trgovinu oružjem Srbije s inozemstvom te objava snimke u kojoj ruski obavještajni časnik, pripadnik GRU-a, predaje novac časniku Vojske Srbije.

Zabrinjava nas činjenica da srbijanske sigurnosne institucije, radi prikrivanja sumnji u kršenje međunarodnog prava te relativiziranja rada svojih političkih, sigurnosnih i vojnih tijela za interese trećih država, kontinuirano agresivno nastupaju prema Republici Hrvatskoj i njezinim građanima, kao i prema saveznicima u NATO-u. Pri tome posebno zabrinjava činjenica da Republika Srbija sustavno zlorabi svoj sigurnosni aparat za ometanje rasvjetljavanja sudbine nasilno odvedenih i nestalih osoba tijekom Domovinskog rata te za prikrivanje ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima i vojnicima tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, između ostalog i optužnicama za špijuniranje u korist Republike Hrvatske.

Sigurnosno-obavještajna agencija će i nadalje, u suradnji s drugim nadležnim hrvatskim tijelima, raditi na zaštiti nacionalne sigurnosti i interesa Republike Hrvatske i njezinih građana, što uključuje i kontinuirani rad na pronalasku osoba nestalih tijekom Domovinskog rata”, priopćeno je iz Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Foto: Danijel Kasap/Hina

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.