Stablima tamjana prijeti izumiranje

Među darovima koje su mudraci s Istoka darovali novorođenome Isusu bio je i tamjan – roba kojom se trguje tisućama godina i kako sada stvari stoje uskoro će ga biti teško pronaći jer je drveće na kojemu raste smola od koje se on proizvodi pred izumiranjem. Problemi ove vrste su nastali zbog nekoliko čimbenika koji uključuju i eksploatacijske prakse berbe kao i klimatske promjene

0

Među darovima koje su mudraci s Istoka darovali novorođenome Isusu bio je i tamjan – roba kojom se trguje tisućama godina i kako sada stvari stoje uskoro će ga biti teško pronaći jer je drveće na kojemu raste smola od koje se on proizvodi pred izumiranjem. Problemi ove vrste su nastali zbog nekoliko čimbenika koji uključuju i eksploatacijske prakse berbe kao i klimatske promjene.

Tamjan je aromatična smola koja se koristi u pripravi crkvenoga tamjana, ali i parfema. Bere se s drveta Boswellia koja ima pet podvrsta. Godine 1998. primarna vrsta tamjama, Boswellia sacra, označena je „gotovo ugroženom”, a takva se situacija ni do danas nije poboljšala.

Prema najnovijim istraživanjima, ugroženo stablo bi moglo izumrijeti u roku od sljedećih 50 godina. Stručnjaci upozoravaju da bi se, ako se ne poduzmu mjere za osiguravanje opstanka Boswellije, proizvodnja smole mogla smanjiti za čak 50 % u sljedećih 20 godina.

Anjanette DeCarlo, glavna znanstvenica za održivost Centra za istraživanje aromatičnih biljaka, kao glavni problem navela je činjenicu da se ova vrsta drveta ne reproducira kao ranije i mnoga stabla koja trenutno daju smolu smatraju se posljednjim u svojoj generaciji. „Unatoč prijetećoj situaciji, postoje načini kojima bi se mogao prekinuti aktualni trend uništenja, a oni podrazumijevaju više etičkih praksi berbe kao i primjenu novih tehnologija koje bi manje uništavale drveće”, istaknula je DeCarlo.

 

Izvor: Svjetlo riječi
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.