Dolina mamuta

Mamuti nisu nešto što bismo mogli očekivati na ovim prostorima, no kroz povijest ovo je bilo jedno od njihovih staništa

Izvor: pixabay.com
0
Mamuti nisu nešto što bismo mogli očekivati na ovim prostorima, no kroz povijest ovo je bilo jedno od njihovih staništa.
Na prostorima današnje Hrvatske (Panonske nizine), česti su nalazi njihovih kostiju, očuvani u dubokoj zemlji.
Bio je veći od današnjega slona, a imao je veće i savijenije kljove. Od zime ga je štitila naslaga sala i gusto, crvenkastosmeđe krzno, a zbog prilagodbe na veliku hladnoću imao je male uške.
Kod nas u vukovarskom kraju najpoznatija je takozvana ”Dolina mamuta” u Mohovu, gdje je pronađena veća količina njihovih ostataka. Ostaci mamuta česti su u ovom kraju, obale Dunava nakon posljednjeg ledenog intervala bili su njihovo posljednje počivalište. Stručnjaci se baš ne slažu kako i zašto su nestali, razdoblje od 12 000-5 000 god. prije Krista bilo je vrijeme njihova nestanka. Lovili su ih ljudi radi mesa, sala i kostiju od kojih su izrađivali različite stvari.
Danas se također mogu pronaći cijeli zamrznuti primjerci na sjevernim zemljopisnim širinama u dubokom ledu. Čini se da su klimatske promjene uvelike utjecale na njihova kretanja i nestanak.
Nažalost, jako malo literature se bavi ovim gorostasima koji su još uvijek dobrim dijelom neistraženi, posebice u Hrvatskoj i Slavoniji.
U tu svrhu, a i kao svojevrsna lijepa turistička atrakcija, prezentirana je u Mohovu skulptura od slame, mamut, nosorog, i hijena, rad udruge ”Slama” iz Osijeka uz pomoć udruge ”Dolina mamuta” iz Mohova.
O nalazištu kostiju drevnih životinja u Mohovu i okolici upoznati su i stručnjaci pa su već obavljena i preliminarna istraživanja. Planiraju izraditi i svojevrstan muzej na otvorenome u selu gdje bi izložili nalaze drevnih životinja.
Naš prijatelj je na samoj obali Dunava pronašao ulomak velikog kralješka ovog gorostasa, kako smo doznali od struke, riječ je o manjem primjerku mamuta i njegovom vratnom kralješku. Komad nažalost nije cijeli no i ovaj ulomak (jedna trećina) govori o njegovoj veličini, a svakako i o tome da imamo još puno potencijala kojeg ne znamo iskoristiti.

 

Vukovarska utvrda Vukovo

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.