Tenerife – tamo gdje je proljeće svaki dan

0

 

Foto: Pixabay

Iako smješten ispred sjeverozapadne obale Afrike, otok Tenerife autonomna je zajednica Španjolske od koje je dijeli čak 1500 km. Poznat je po najvišem vrhu Španjolske, trećem najvećem vulkanu na svijetu te po povoljnoj klimi zbog koje i nosi naziv „otok vječnog proljeća”. Drugi epitet „otok suprotnosti” zaslužio je zbog razlika u okolišu, što određuje i vrstu posjetitelja. Sjever otoka rezerviran je za one željne mira, dok južni dio s više sunčanih sati privlači turiste željne zabave i ugodnog dokoličarenja na plažama. Tu su i polupustinjska prostranstva te vulkanski okoliš, park prirode Anaga, planina Teide, šarmantni gradići i gradovi koji godišnje broje oko 10 milijuna turističkih posjeta. Tenerife nam je u emisiji Put pod noge predstavila iskusna putnica Ivona Bačelić Grgić.

Foto: Pixabay

Ovaj otok, samo 100 km udaljen od Maroka, prostire se na svega 2000 kvadratnih kilometara i moguće ga je prijeći u vrlo kratkom roku. Nastao je erupcijom vulkana prije 3 milijuna godina što uvjetuje i današnji vulkanski krajolik, a uz to nudi kilometarske pješčane plaže, labirinte kroz bazene lave, šetnje nacionalnim parkom i predivne panorame s pogledom na ocean. Među ostalim, posjetitelja će privući glavni grad Santa Cruz de Tenerife koji nosi epitet „Sidney Atlantika”, gradić Puerto de la Cruz, kolijevka turizma na otoku, Teide, najviši vrh Španjolske te atraktivna Costa Adeje.

Foto: Pixabay

Teide koji je gotovo cijele godine pod snijegom najposjećeniji je park u Europi te drugi najposjećeniji park u svijetu nakon Yellowstonea, stoga je i ograničen dnevni ulazak posjetitelja. Za dolazak ovdje potrebno je rezervirati točan datum i vrijeme, a želite li se samostalno uspeti do vrha potrebno je dobiti dozvolu parka, kupiti smještaj u prenoćištu i imati svu potrebnu opremu.

Foto: Pixabay

Costa Adeje na jugu cijeli je niz mjesta s kilometarskim plažama, od kojih je najpoznatija Playa de las Americas, a za one koji su željni povijesnog sadržaja tu je skriveni gradić Masca, „Machu Picchu Europe”, smješten na 640 metara nadmorske visine u naborima drevnog masiva Macizo de Teno.

Foto: Pixabay

Zanimljiva je i povijest gradića Garachico koji je u 18. st. nestao pod naletom vulkana, a zatim se poput feniksa iz pepela ponovno uzdigao. Priča vezana za preživljavanje stanovnika kaže da je svećenik dio stanovnika uspio spasiti tako da ih je brodom preveo do stijene u oceanu gdje je stavio križ te molitvom uspio zaustaviti lavu od daljnjeg širenja. Mali otočić s križem u blizini mjesta i danas podsjeća na tajdogađaj.

Autor: Tihana Semijalac

Izvor: hkm.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.