SVETIŠTE MAJKE BOŽJE SLJEMENSKE, KRALJICE HRVATA

SVETIŠTE MAJKE BOŽJE SLJEMENSKE, KRALJICE HRVATA - nalazi se na najvišem vrhu Zagrebačke gore (Sljemenu). Odluka o gradnji kapele donesena je 1928. Sagrađena je 1933. prema projektu Jurja Denzlera kao spomenik 1000. obljetnice hrvatskog kraljevstva (925.-1925.) te 1300. obljetnice pokrštenja Hrvata

0

SVETIŠTE MAJKE BOŽJE SLJEMENSKE, KRALJICE HRVATA – nalazi se na najvišem vrhu Zagrebačke gore (Sljemenu). Odluka o gradnji kapele donesena je 1928. Sagrađena je 1933. prema projektu Jurja Denzlera kao spomenik 1000. obljetnice hrvatskog kraljevstva (925.-1925.) te 1300. obljetnice pokrštenja Hrvata.

Crkva je građena od sljemenskog zelenog kamena, a strop je napravljen od slavonske hrastovine i podijeljen je na 49 polja. U poljima na stropu nalazi se hrvatski grb, lik Majke Božje, 4 reljefa zaštitnika Hrvatske te grbovi hrvatskih povijesnih pokrajina i gradova (39 grbova). Sve je okruženo motivom pletera, a djelo je kipara Radoja Hudoklina iz 1937. Unutrašnjost kapele uredili su još Vanja Radauš, Josip Turkalj, Radoje i Mirko Stupica.“Iznad kamenog oltara nalazi se drveni reljef s likom Majke Božje koja nosi dijete Isusa u naručju, rađen prema slici Gospe od Puta. Svetohranište je ukrašeno motivima starohrvatskih spomenika s križem, a stijene oko oltara urešene su mozaikom sa zlatnim zvijezdama.
Na lijevom i desnom bočnom zidu nalaze se freske – rad Mirka Stupice. Desna freska prikazuje gradnju i predaju crkve Gospi. U ambijentu Sljemena, s kojega se iz daljine vidi i zagrebačka katedrala, nalazi se mnoštvo puka odjevenog u narodne nošnje, a pred svima se nalazi isusovac p. Müller, koji predaje maketu sljemenske kapele Gospi. Na lijevom bočnom zidu nalazi se slika „Krista u hrvatskoj povijesti“. Na njoj su prikazane znamenite ličnosti iz hrvatske povijest, okrenute prema Kristu s križem, kojemu se klanjaju.”
Isusovca Josipa Müllera, koji je vodio izgradnju crkve, ubili su partizani 1945. Nije poznato mjesto gdje se nalaze njegovi posmrtni ostatci.
Izvor: hu-benedikt.hr
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.