Svjetski lideri i profit

Dobar dio svijeta trenutno je pod posebnim mjerama zbog pandemije koronavirusa. I dok se većina nas boji za živote svojih najdražih, svjetski lideri boje se – smanjenja profita. Ako uskoro ne pronađemo cjepivo, izgledno je da će se u nekom trenutku dobar dio svijeta zaraziti. Ono što doktori sada pokušavaju napraviti tjerajući nas da ostanemo doma je – usporiti tu zarazu. Što se sporije razbolijevamo, to će nas više preživjeti jer nećemo zakrčiti bolnice

Autor: Dražen Zetić
0

 

Dobar dio svijeta trenutno je pod posebnim mjerama zbog pandemije koronavirusa. I dok se većina nas boji za živote svojih najdražih, svjetski lideri boje se – smanjenja profita. Ako uskoro ne pronađemo cjepivo, izgledno je da će se u nekom trenutku dobar dio svijeta zaraziti. Ono što doktori sada pokušavaju napraviti tjerajući nas da ostanemo doma je – usporiti tu zarazu. Što se sporije razbolijevamo, to će nas više preživjeti jer nećemo zakrčiti bolnice.

Ali, sada kada dio nas smanjeno radi, oni koji žive od našeg rada odjednom su u panici. Ispada da svi ti preplaćeni menadžeri i šefovi ipak ne mogu sami proizvoditi vrijednost. Dio njih je smislio i plan: američki predsjednik Trump te britanski i izraelski premijeri Johnson i Netanjahu već su pozvali da se “vratimo na posao” zarazili se ili ne. Bolje pad broja stanovništva nego pad burze, računaju. Ali to je scenarij prema kojem će vjerojatno zaraziti do 70% stanovništva, a umrijeti i do 5%.
To bi u prijevodu na razini Hrvatske bilo oko 150 tisuća, u Srbiji i 300 tisuća ljudi. U većim zemljama to su i desetine milijuna ljudi. Takav genocid je za mnoge svjetske lidere mala cijena za spašavanje ekonomskog rasta. Čak i oni koji ne govore otvoreno o tome vjerojatno razmišljaju u sličnom smjeru.

I dok planiraju da na našim kostima spašavaju vlastite profite, mi sami sebi jedno moramo obećati: jednom kad konačno izađemo na ulice s njih nećemo odlaziti sve dok ne omogućimo bolji svijet bez ovog psihopatskog sistema.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.