Vehabijsko kraljevstvo pred eksplozijom – Rijad se bori s novim deficitom od 50 mlrd. dolara

0

Saudijska Arabija očekuje da će se proračunski deficit povećati na 50 milijardi dolara. Čak ni programi mjera štednje, koji su ranije za vehabijsko kraljevstvo bili znanstvena fantastika, ne mogu puno pomoći.

Saudijska Arabija kaže da će se njezin proračunski deficit za narednu godinu povećati, jer se kraljevstvo, najveći svjetski izvoznik nafte, suočava s padom cijena nafte i padom proizvodnje.

U službenom priopćenju objavljenom u ponedjeljak, državna televizija je predvidjela da Saudijsku Arabiju sljedeće godine čeka proračunski deficit u iznosu od 50 milijardi dolara. To je 15 milijardi dolara više nego ove godine.

Izjava je uslijedila ubrzo nakon sastanka vlade kojom je predsjedavao kralj Salman bin Abdulaziz Al-Saud, koji je najavio da će Rijad u sklopu rijetkih mjera smanjiti potrošnju za 2020. godinu. Sada će Saudijci morati stegnuti remenje.

Na sastanku se također predviđa da će se iduće godine potrošiti 272 milijarde dolara, što je smanjenje od 7,8 posto u odnosu na ovogodišnje procjene, dok je očekivani prihod 222 milijarde dolara i smanjenje od 14,6 posto. Vidimo i da je pad prihoda znatno veći od pada potrošnje.

Prošli tjedan su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici dogovorili dodatna smanjenja proizvodnje kako bi utjecali na pad cijena crnog zlata.

Saudijska Arabija dvije trećine svog javnog prihoda ostvaruje od zarade od nafte. Stoga se obvezala na veća smanjenja proizvodnje samo kako bi podržala cijene nafte na svjetskom tržištu.

Tijekom sastanka vlade, kralj Salman je rekao da je Rijad odlučan u daljnjoj diversifikaciji izvora prihoda i da želi osloboditi svoju zemlju ovisnosti o nafti.

Ali brzorastuće stanovništvo i dalje predstavlja probleme za državu, jer je za stopu demografskog rasta kakav ima Saudijska Arabija teško stvoriti radna mjesta.

Osim toga, Saudijskoj Arabiji je potrebna promjena mentaliteta. Većina Saudijaca radi samo honorarne i povremene poslovima, dok bezbrojni gostujući radnici rade prave poslove, posebno fizički zahtjevne i „prljave“. Mladi odrastaju tako da ih se ostavlja u procesu školovanja onoliko dugo koliko je to moguće, samo kako bi se smanjio pritisak na tržište rada. No, sustav državnih potpora ne može se trajati vječno, a Saudijci su navikli na izdašnu „socijalnu pomoć“ i druge oblike državne potpore.

Izjava u ponedjeljak je u skladu s onim što je Rijad najavio početkom studenog, kada je saudijski ministar financija Mohammed Al-Jadaan rekao da se očekuje da će proračunski deficit porasti na 49,8 milijardi dolara u 2020. godini, nakon što je zemlja ostala bez 35 milijardi dolara prihoda.

To znači da će se proračunski deficit vehabijskog kraljevstva sljedeće godine povećati na 6,5 posto bruto domaćeg proizvoda, nakon što su prognoze za ovu godinu 4,7 posto BDP-a. Konačna potvrda deficita se čeka nakon 31. prosinca i kada se svedu računi za 2019.

Od 2014. godine, kada su pale cijene nafte, Rijad svake godine bilježi deficit u proračunu. No, čini se da Rijad nema čarobni recept za rješavanje ovog problema. Osim toga, državnu riznicu opterećuje rat u Jemenu i financiranje vehabijskih zaklada, medresa, škola i sveučilišta, ali i raznih vjerskih radikalnih i terorističkih skupina diljem svijeta.

U zemlji je situacija odavno izmakla kontroli. Rijad prikriva siromaštvo u istočnim šiitskim regijama i predgrađima svih velikih gradova, ali je 2016. nekako procurila snimka iz „slamova“ Meke, što je prilično razljutilo kraljevsku obitelj.

VIDEO: Sustavno prikrivano siromaštvo u Saudijskoj Arabiji

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=UV5O-0sYmkI&feature=emb_title

Problem u Saudijskoj Arabiji nije od jučer i nisu krive samo cijene nafte. Naime, mladi u Saudijskoj Arabiji čine preko tri petine stanovništva, koje je s 19 milijuna 1990. poraslo na preko 34 milijuna ove godine.

Mladi, zbog visoke stope nezaposlenosti, predstavljaju realnu opasnost po režim. Oni čine oko 65 % ukupne populacije i  traže radna mjesta, ali ne kao nisko kvalificirana radna snaga, žele socijalnu pravednost i veće individualne slobode. Nezaposlenost među mladima od 20 do 24 godine je 2013. bila 40%, a kada tu dobnu granicu pomjerimo na tridesetogodišnjake, nezaposlenost se kretala oko 27%. Novijih pouzdanih podataka o nezaposlenosti nema, ali je situacija sigurno gora nego što je bila.

„Mladi se boje kako si neće moći priuštiti mjesto za stanovanje po pogodnim cijenama i tako zasnovati obitelj. Ljuti su zbog činjenice da javnim službama imaju pristup samo oni bliski režimu, ali i zbog nepravednog sustava u kojem se i za najmanju sitnicu moraju imati utjecajni prijatelji. Zahtijevaju i veće slobode u privatnom životu, te veći prostor u profesionalnom, kao i slobodan izbor, od odjeće do sveučilišta koje će pohađati“, piše novinarka Caryle Murphy u svojoj knjizi „Budućnost kraljevstva – Saudijska Arabija u očima dvadesetogodišnjaka“.

Promjene su posljedica tehnološkog napretka, kao i činjenici da se 140 000 Saudijaca školuje u inozemstvu. Vjerski vođe su više puta pokušavali spriječiti vladin program školovanja u inozemstvu, ali bezuspješno.

Međutim, mladi se danas u Saudijskoj Arabiji oglušuju na šizofrene fetve vehabijskih klerika protiv svega i svačega i žele slobode, što znači da među stanovništvom slabi i autoritet vladajuće dinastije.

S novim rezovima javne potrošnje, nije isključeno da Saudijska Arabija bude sljedeća arapska zemlja u kojoj će buknuti nemiri. Kralj Salman, bolje rečeno princ Muhammad bin Salman, to dobro zna, ali je pitanje hoće li „reforme“ uspjeti obuzdati sve veće nezadovoljstvo koje ključa u jednoj od zemalja s najbrže rastućom populacijom na svijetu.

 

Izvor: logično.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.