Tisno

Izvor: http://www.tisno.hr
0

 

Preci današnjih Tišnjana doselivši na otok Murter, zauzeli su sjeveroistočni dio otoka i po tjesnacu, na kojem su se smjestili, mjesto je dobilo svoje ime. Tisno je specifično po mostu koji spaja otočni i kopneni dio Tisnog. Nekada se most otvarao tako što se micao u stranu, na ručni pogon. Najčešća prometala bili su magarci koji su se često bojali proći jer se u procjepu od dasaka vidjelo more.

Mjesto Ivinj kod Tisnog je prvo mjesto koje ćete vidjeti na putu k otoku Murteru. Ivinj je kopneno mjestašce koje pripada općini Tisno. Koga zanima povijest i povijesne građevine svakako mora stati na ovom mjestu. Tu ćete dragi posjetitelju vidjeti najstariji kamen povijesne baštine Tisnog, romaničku crkvu sv. Martina iz kraja 11. st. Razgledajući iskopane temelje vidjeti ćete kompleks vile rustice iz 2/3. st., trobrodnu baziliku sredina 5. st.) i tragove srednjovjekovnih grobova. Zamislite dragi posjetitelju osmanlijske horde koje pale i devastiraju ovo sveto mjesto i ruše ga do temelja.

Kad krenete u obilazak crkava u mjestu Tisno pripremite se na dugu šetnju. Najstarija crkva u mjestu, župna crkva Sv. Duha, sagrađena je 1548. godine. 1640. godine obnovljena je u baroknom stilu. Prelijepi zvonik podigli su 1680. godine lokalni obrtnici. Na glavnom oltaru sadašnje crkve Sv. Duha, povećene 1548. godine, nalazi ranogotički kip Bogorodice s djetetom. Spomenuti kip (11./12.st.), jedinstven je u Europi jer je unikat obložen srebrom i zlatom a prethodno nije obojan. Danas se taj kip izlaže na izložbama diljem svijeta. U crkvi se anlaze i tri grobnice s natpisima.

Osim župne crkve, obilaskom Tisnog, na obali prema Ratu uočit ćete još crkvicu Sv.Roka sagrađenu 1651.g. To je zavjetna crkvica Sv. Roku zaštitniku od kuge. Za vidjeti slijedeću crkvicu treba se uspeti na brdo na južnom dijelu Tisnog, tamo je crkvica Sv. Andrije iz 1606.g. 

Ono što svakako preporućamo svakom posjetitelju ovog životopisnog mjesta je pješačećenje do svetišta Gospe od Karavaja. Do Gospina svetišta možeš doći “karavajskom ulicom” kojom vodi 214 stepenica, (prebrotej ih i vidite da li je točna naša brojka). Nekada su ovo stepenište hodočasnici prelazili na koljenima da ispune zavjet! Do Svetišta se može doći i  uspinjući se  Križnim putem koji vodi uz župnu crkvu Sv. Duha.  Vjernici ga prolaze svake godine u večernjim  satima uoči blagdana. Križni put sagrađen je 1995. godine u spomen na prvi dolazak pape Ivana Pavla  II u Hrvatsku. Na svakoj postaji križnog puta u granitu su urezani najvažniji datumi iz povijesti Crkve u Hrvata (7.-20.st.) Za ovo svetište veže se povijesni podatak da je jedan od predaka obitelji Gelpi početkom 18.st. donio staru Gospinu sliku naslikanu u drvu iz okolice Bergama (Italija). Na slici stoji stari natpis “Mnogo cijenjena slika sa nekim čudesima BL. Dj. Marije od Karavađa gdje se ukazala 1432. g. na 26.svibnja, I učinila da tu provre izvor milosti”. 

Tijekom 18. stoljeća u Tisno su se doselile bogate obitelji iz Italije koje su se s vremenom asimilirale i pomiješale s domaćim hrvatskim stanovništvom. Iz tog vremena ostalo je 11 vila. Možete pogledati kuću obitelji Gelpi  (18.st.), Kuću obitelji Banchetti (18.st.), Kuću obitelji Denari (19.st.), Palaču Katunarić(19.st.) i palaču Mazzura, u kojoj je danas smještena uprava općine Tisno. Zamislite balove koje je priređivala talijanska gospoda i čuđenje starijih tišnjanskih težaka i ribara  kad bi vidjeli svečane toalete talijanske gospode i njihove raskošne balove.

Izvor: http://www.kulturni-turizam.com

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=tKZov_AUiGE

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.