Tko je pobijedio na izborima?

Izbori za Europski parlament koji su jučer održani donijeli su prilično neočekivane rezultate. Neki su teško podbacili, a drugi su imali velikog razloga za slavlje. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na glavne dobitnike izbora koji su izborili mjesta u Briselu.

Izvor: pixabay.coom
0

 

Izbori za Europski parlament koji su jučer održani donijeli su prilično neočekivane rezultate. Neki su teško podbacili, a drugi su imali velikog razloga za slavlje. U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na glavne dobitnike izbora koji su izborili mjesta u Briselu.

1. Davor Bernardić

Mladi šef SDP-a je na ovim izborima uspio osvojiti 4 mandata od kojih će 1 moći konzumirati tek u listopadu nakon što Velika Britanija napusti Europsku uniju. Davor Bernardić svoj dobar rezultat može zahvaliti ponajviše činjenici da je SDP još uvijek brend i da su ostale stranke ljevice bile rascjepkane, pa su protestni glasovi otišli Mislavu Kolakušiću. Bernardić je sastavio odličnu listu punu stranačkih kapitalaca što je doprinijelo solidnom rezultatu, iako je osvojenih 18 posto daleko od 30 postotnih poena podrške birača koliko je osvajao njegov prethodnik Zoran Milanović. Mladi šef SDP-a je tako pobijedio unutarstranačku oporbu i ostaje neupitni lider do parlamentarnih izbora. Njegovi oponenti su doživjeli izborni potop te je lako moguće da dio njih ode pod skute HDZ-a. Time će unutarstranačka oporba biti eliminirana, ali će se nastaviti pad SDP-a.

2. Mislav Kolakušić

Sada već bivši sudac Trgovačkog suda u Zagrebu šokirao je cijelu naciju jer je uz pomoć Akcije mladih uspio dogurati do respektabilnog rezultata i osvojio je mandat u Europskom parlamentu. Njegova kampanja bila je populistička i podsjećala je na neke autoritarne režime što mu je donijelo glasove razočaranih birača Mosta koji je potpuno potonuo na ovim izborima i prijeti mu nestanak s političke scene. Mislav Kolakušić već je najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima gdje će ozbiljno pomrsiti račune SDP-u koji nema jakog kandidata. To sve podsjeća na Živi zid i Ivana Vilibora Sinčića koji je bio ključan za poraz Ive Josipovića.

3. Hrvatski suverenisti

Koalicija krajnje desnice je možda najveće iznenađenje izbora jer im nitko nije davao šanse za prelazak izbornog praga. Njihov uspjeh je ponajviše rezultat dobrog rada Ruže Tomašić u Europskom parlamentu što su birači nagradili reizborom. Treba spomenuti i ulogu Tomislava Karamarka koji se ponovno aktivirao u HDZ-u te preko svojih ljudi u stranci te desnim medijima uspio je nanijeti veliki udarac Andreju Plenkoviću. Njegov cilj je ponovno preuzimanje stranke preko Mire Kovača, ali se to neće dogoditi jer će njegov bivši ministar prihvatiti mjesto povjerenika Europske komisije u zamjenu za odustajanje od kanddature. Hrvatski suverenisti će se ubrzo raspasti kao što je bio slučaj sa Savezom za Hrvatsku prije 5 godina i neće imati predsjedničkog kandidata.

4. Milijan Brkić

Uspjeh radikalne desnice na ovim izborima je najviše zasluga Andreja Plenkovića koji je krenuo u unutarstranački obračun sa svojim zamjenikom. Jučerašnje slike dobro raspoloženog Milijana Brkića u središnjici HDZ-a govore da je on najzaslužniji za loš izborni rezultat. Poznato je da on kontrolira stranačku bazu i izvanstranačku desnicu, a to se jučer jako dobro vidjelo. HDZ je doživio potop u svojim utvrdama jer je Brkićeva baza odlučila bojkotirati izbore i time poslati poruku Plenkoviću da mu je vrijeme za odlazak sa čela stranke. Predstojeći razvoj događaja će pomesti obojicu, a na vrh HDZ-a će isplivati netko treći.

5. Amsterdamska koalicija

Skupina od 7 stranaka uspjela je postići zacrtani cilj i osvojiti zastupnički mandat u Briselu. Najzaslužniji za to je IDS koji je ostvario sjajan rezultat u Istri i Valter Flego će zasluženo postati nasljednik Ivana Jakovčića u Europskom parlamentu. Plenkovićeva kuhinja u Istri je propala kao i udar na IDS koji je pokušan preko prosvjeda u Puli i stranke Pametno koja je napustila Amsterdamsku koaliciju zbog Uljanika. Dolazak počasnog predsjednika IDS-a u Flegin stožer je dokaz da ga se stranka nije odrekla unatoč činjenici da je otišao u političku mirovinu. Veliki uspjeh je ostvario ugledni liječnik Zoran Bahtijarević koji je po broju preferencijalnih glasova debelo nadmašio Anku Mrak Taritaš i Krešu Beljaka. Tu leži odgovor koga će Amsterdamska koalicija vjerojatno kandidirati na predsjedničkim izborima. Treba spomenuti Diana Topčić-Rosenberg kojoj je ovo bilo prvo sudjelovanje na izborima i za nju će se još čuti u budućnosti. Među gubitnike u ovoj ekipi spadaju predsjednik HSS-a kome su birači dali žuti karton jer su se okrenuli Marijani Petir zbog nezadovoljstva njegovim vođenjem stranke i grada Samobora. Isto vrijedi za Vesnu Pusić kojoj je poput Jakovčića vrijeme za političku mirovinu jer je ostvaren loš rezultat u Zagrebu i Velikoj Gorici gdje je ona imala presudnu ulogu u kadroviranju.

Ovi izbori su donijeli prilično neočekivane rezultate i samo su uvod u predstojeće predsjedničke izbore gdje će biti velika konkurencija za ulazak u 2. krug protiv Kolinde Grabar Kitarović. U svakom slučaju, na početku smo serije izbornih ciklusa koji će iz temelja promijeniti političku sliku Hrvatske.

 

Hrvatske vijesti, facebook status

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.