Tri žene koje su mijenjale svijet – Ogulin, Ozalj i Karlovac

Karlovac je malen grad bogate prošlosti i prepun zanimljivih ljudi. Današnji dan žena obilježit ćemo kroz tri znamenite žene koje su živjele i djelovale na području Karlovca i Karlovačke županije

0

Karlovac je malen grad bogate prošlosti i prepun zanimljivih ljudi. Današnji dan žena obilježit ćemo kroz tri znamenite žene koje su živjele i djelovale na području Karlovca i Karlovačke županije.

Ivana Brlić – Mažuranić

Ivana Brlić-Mažuranić jedna je od najpoznatijih hrvatskih književnica i autorica za djecu. Svojim pričama, pjesmama i bajkama dala je veliki doprinos ne samo hrvatskoj, nego i svjetskoj književnosti. Njena su djela postala poznata diljem svijeta, a ona se smatra jednom od najznačajnijih spisateljica za djecu, u čijim djelima uživaju sve generacije. Potvrda tome bila je njena dvostruka nominacija za prestižnu Nobelovu nagradu za književnost. Iako nikada tu nagradu nije dobila, svejedno je ostala poznata kao “Kraljica hrvatske priče”. Ivana je oduvijek smatrala kako nema dovoljno literature za djecu, stoga je svojoj djeci sama izmišljala zanimljive priče, a oni su ih slušali s velikim zanimanjem. Upravo se taj period smatra njenom životnom prekretnicom, jer je tada odlučila da će te priče početi i zapisivati. Ubrzo je nastala njena prva zbirka pripovijedaka “Valjani i nevaljani”. Prvu veću pozornost Ivana Brlić-Mažuranić privukla je romanom za djecu “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”.

Slava Raškaj

Slava Raškaj, punim imenom Friderica Slavomira Olga Raškaj, jedna je od najpoznatijih hrvatskih slikarica, iako je bila gluhonijema progovarala je kroz svoje slike. Tijekom života radila je prava remek djela hrvatskog slikarstva. Slava Raškaj rodila se je u Ozlju, a svoje đačke godine provela je u Beču. Nakon škole vraća se u Hrvatsku gdje doseže najviši domet akvarelnog slikarstva. Glavno izražajno sredstvo bio joj je akvarel, a glavnu je inspiraciju pronalazila u prirodi. Još za života svrstavana je među najbolje impresionistice u Europi.

Dragojla Jarnević

Dragojla Jarnević jedna je od najuglednijih sudionika Hrvatskog narodnog preporoda. Književnica, pedagoginja i prva hrvatska alpinistica Dragojla Jarnević rodila se u Karlovcu 4. siječnja 1812. godine. Kao odgojiteljica radila na plemićkim dvorovima u Grazu, Trstu i Veneciji, a vrativši se u Karlovac osnovala je prvu privatnu djevojačku školu. Kao književnica isprva je pisala na njemačkom jeziku, a nakon upoznavanja s ilirskom idejom počinje pisati na hrvatskom, objavljujući u Danici domoljubne i ljubavne pjesme. Objavila je knjigu domoljubne pripovijesti Domorodne poviesti. Osobito je vrijedan dnevnik koji je ostavila iza sebe, a koji opisuje žensku perspektivu hrvatske povijesti 19. stoljeća. Prva je hrvatska alpinistica, popela se je na Okić, kod Samobora.

Ove su žene samo neke od onih koje su mijenjale svoj grad, županiju i državu. (ma)

 

Izvor: karlovacki.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.