U Karlovcu pronađena drvena cesta s početka 18. stoljeća

Tijekom radova na projektu 'Aglomeracija' u Samostanskoj ulici u karlovačkoj gradskoj jezgri Zvijezdi, prije nekoliko mjeseci otkrivena je drvena cesta, vrijedan arheološki nalaz. Riječ je o prostoru gdje je 1579. počela izgradnja Karlovca kao vojne utvrde u obrani Austro-Ugarske od Osmanlija pa arheolozi budno prate nova otkopavanja. Stoljeća su prošla dok nije iskopana drvena cesta iz 1716. godine

Izvor: karlovacki.hr
0

Tijekom radova na projektu ‘Aglomeracija’ u Samostanskoj ulici u karlovačkoj gradskoj jezgri Zvijezdi, prije nekoliko mjeseci otkrivena je drvena cesta, vrijedan arheološki nalaz. Riječ je o prostoru gdje je 1579. počela izgradnja Karlovca kao vojne utvrde u obrani Austro-Ugarske od Osmanlija pa arheolozi budno prate nova otkopavanja. Stoljeća su prošla dok nije iskopana drvena cesta iz 1716.

Dosad najvažnije otkriće u Zvijezdi, u Samostanskoj ulici dobilo je i službenu potvrdu nakon analiza u Ljubljani i Mađarskoj. Druga je to najstarija takva ulica pronađena dosad u Hrvatskoj.

– Pronađeni su ležeći trupci koji su činili hodnu površinu, a postojali su i okomiti koji su držali konstrukciju. Cestu je držalo na okupu rubno drvo. Takve ceste su nam poznate još iz mlađeg kamenog doba. U neolitiku su bile poznate u Engleskoj, primjerice. Sačuvane su na izrazito močvarnom području. Zato nas cesta takvog formata u Karlovcu ne čudi jer znamo da je Zvijezda od samoga početka imala problem s vodom i da je ovo područje bilo močvarno, pa se tražio brz način da se napravi ulica koja bi bila funkcionalnija od blata, rekla je kustosica Arheološkog odjela Muzeja grada Karlovca Matea Galetić na konferenciji za novinare.

Hrastovi trupci bili su položeni i vodoravno i okomito, a da bi prometnica bila još stabilnija – imala je i drvene rubnjake. O organiziranosti života u Zvijezdi govore i ostaci drvene kanalizacije čiji su tragovi pronađeni u nekoliko ulica. U jednom kanalu pronađena je i kožna cipela te drugi predmeti.

– I najmanja iglica, čavlić, keramika, sve sakupljamo kako bismo mogli složiti nekakvu širu priču o tome kako se živjelo u Zvijezdi, dodala je Galetić.

Moći će se to doznati i u sklopu novih sadržaja u zgradama gradskog muzeja i bivšeg Kamoda čija je konstrukcijska obnova upravo završena.

– Sve te tri zgrade, kao i Hrvatski dom, odnosno Mihalićeva kuća, prijavljene su na cjelovitu obnovu i ja vjerujem da ćemo slijedeću godinu imati radove i u tom dijelu tako da će sva ova tri objekta u Zvijezdi zasjati u punom sjaju, poručio je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Kroz ITU mehanizam na redu je zatim uređenje središnjeg trga u Zvijezdi. Kada se sve to jednom obnovi, Karlovac će imati ne zgradu, ne ulicu, nego cijeli jedan kvart kao živi spomenik kulture.

 

Izvor:  magazin.hrt.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.