U spomen na Dubrovnik 1991.

6. prosinca 1991. godine ostat će zabilježen kao jedan od najtežih dana u povijesti Dubrovnika

Izvor: pixabay.com
0

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=CXmrxvAfdNY&list=PLZuDx14jPjRrMlkymyEfIGjIeps0ZLVkg

6. prosinca 1991. godine ostat će zabilježen kao jedan od najtežih dana u povijesti Dubrovnika;

U zoru 6. prosinca 1991., točno u 5 sati i 45 minuta, započeo je napad JNA, srpskih i crnogorskih rezervista te istočnohercegovačkih četnika na Dubrovnik u kojem je život izgubilo 19 branitelja i civila, a 60 ljudi je teže ili lakše ranjeno.

Izvor: pixabay.com

U spomen na žrtve, 6. prosinca je proglašen Danom dubrovačkih branitelja.

Napad je trajao cijeli dan i Dubrovnik ga pamti kao najteže ratno razaranje u svojoj dugoj povijesti. Tijekom granatiranja koje je trajalo do 21 sat, devet palača renesansnog grada jako je oštećeno, a nakon prestanka granatiranja buktali su požari koje su vatrogasci i građani gasili, pod paljbom snajpera, morem.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=RUAcu3nX3bU

Izvor: pixabay.com

No, unatoč silovitim napadima, zahvaljujući hrabrim hrvatskim braniteljima, Dubrovnik nije pao.

Bilo je i većih bitki Domovinskog rata, bilo je i krvavijih. Mnogi stratezi će kazati da su položaji u Sustjepanu i Belvedereju bili zapravo jednako bitni ako ne i bitniji od Srđa.

Izvor: Nepoznat

Ali psihološki, za Dubrovčane je jutarnje buđenje i pogled na Srđ na kojem se još uvijek vijori hrvatska trobojnica bio onaj ključ koji im je davao snagu da izdrže. A neki će kazati, taj sveti Nikola 1991. godine, napad na Dubrovnik i obrana Srđa bili su prijelomnica koja je označila propast plana zauzimanja Hrvatske.

Izvor: pixabay.com

Branitelji Srđa, Sustjepana i Belvederea su pokazali da se može obraniti od višestruko brojnijeg neprijatelja, čitav je svijet vidio nešto što se ne može drugačije opisati nego kulturocidom Dubrovnika, a ratna klima je prešla na hrvatsku stranu.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=jFR063_d-do

Iz ponora okupacije i razaranja Vukovara, koji je psihološki depresivno djelovao na domaću javnost tada, obrana Dubrovnika bila je stimulans koji je ljude u tim tmurnim vremenima “dignuo”.

Izvor: kamenjar.com

 

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=6ZTrUSu4FI4&feature=youtu.be

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.