Udruga Fajter obilježila sedam godina uspješnog djelovanja

U ponedjeljak, 22. veljače 2021. godine Humanitarna udruga Fajter izložbom naslovnica časopisa Ulični fajter i dodjelom zahvalnica najzaslužnijim podupirateljima u radu udruge, obilježila je sedam godina uspješnog djelovanja

Autor: Mario Milošević
0

U ponedjeljak, 22. veljače 2021. godine Humanitarna udruga Fajter izložbom naslovnica časopisa Ulični fajter i dodjelom zahvalnica najzaslužnijim podupirateljima u radu udruge, obilježila je sedam godina uspješnog djelovanja.   

Mile Mrvalj, čovjek koji je i sam, na svojoj koži osjetio sve probleme beskućništva, u suradnji s mladom humanitarkom Antonelom Šantek, 2014. godine osnovao je Humanitarnu udrugu Fajter – za pomoć i brigu o beskućnicima i ostalim socijalno ugroženim skupinama. Već u srpnju 2015. godine tiskali su prvi broj časopisa Ulični fajter na hrvatskom jeziku, a 2016. prvi broj na engleskom jeziku. 

Kroz časopis udruga nastoji javnosti predočiti probleme s kojima se susreću beskućnici u našem društvu, a prihodom dobivenim od njegove prodaje, nastoje izravno poboljšati skromno financijsko stanje njegovih prodavača beskućnika.

Prodaja časopisa je krenula s četiri prodavača, a danas, sedam godina kasnije, časopis prodaje dvanaest prodavača koji od prodaje časopisa, ostvaruju minimalna sredstva za svoju egzistenciju. 

Tijekom sedam godina svog uspješnog djelovanja Humanitarna udruga Fajter i njen frontman Mile Mrvalj, uspjeli su javnosti i državnim institucijama predočiti probleme beskućništva i neke od mogućih načina rješavanja njihovih problema.

Udruga je organizirala niz predavanja o problemu beskućništva u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima te okrugle stolove, seminare i radionice u kojima su sudjelovali beskućnici uz volontere i predstavnike javnih i državnih institucija. Uz sve to, uvijek im je bila na prvom mjestu direktna pomoć beskućnicima u hrani, lijekovima, smještaju i financijskim sredstvima. 

Predsjednik udruge Mile Mrvalj također je i pokretač osobite turističke ture „Invisible Zagreb“ („Nevidljivi Zagreb“) koja je privukla veliku pozornost domaćih i inozemnih medijskih kuća. Obilaskom mjesta na kojima borave i preživljavaju beskućnici tj. pokazivanjem „tamne strane Zagreba“  želio je upozoriti javnost na ljude koji su se, često, ne svojom krivicom, našli u položaju beskućnika. Poneki put je sasvim malo dovoljno da se netko nađe u ulozi beskućnika, a to su najbolje pokazali potresi koji su prošle godine zadesili Zagreb i Banovinu, kada je samo desetak sekundi bilo dovoljno da se netko nađe u toj ulozi.

Prilikom dodjele zahvalnica u dvorani Napretkovog kulturnog centra – Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu, prigodnim govorom, Mile Mrvalj, predsjednik udruge Fajter naglasio je važnost svih onih koji su prepoznali problem beskućništva i svojim djelovanjem pridonijeli njegovom rješavanju. Posebno je naglasio pomoć i razumijevanje HKD-a Napredak s kojim u Zagrebu surađuje još od 2015. godine, kada je i sam postao član Napretka. 

Uz HKD Napredak, prigodne zahvalnice dobili su i njegovi najveći podupiratelji: Suzana Šakić, Anamarija Mitar, Sandra Golemac, Tamara Bucić i Mihovil Frater i prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić. 

U ime domaćina proslave prisutnima su se obratili prigodnim govorom Goran Štrbac, povjerenik HKD Napredak – Glavne podružnice Zagreb i prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik Napretkovog kulturnog centra.

 

Autor i slika: Mario Milošević

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.