Vapaj za spas plemenitih periski

Ekološka udruga Eko Kvarner sa sjedištem u Rijeci pozvala je proteklih dana državno vodstvo da poduzme hitne mjere za spas zaštićene životinjske vrste plemenite periske, vrste morskoga školjkaša. Iz ove udruge ističu kako je upravo proteklih mjeseci znatno ubrzan pomor plemenitih periski te su za spas periski ostali samo još tjedni. Prema njihovu apelu, potrebno je preostale živuće primjerke odmah izmjestiti u karantenu i pokušati intenzivan uzgoj mlađi

0
Ekološka udruga Eko Kvarner sa sjedištem u Rijeci pozvala je proteklih dana državno vodstvo da poduzme hitne mjere za spas zaštićene životinjske vrste plemenite periske, vrste morskoga školjkaša. Iz ove udruge ističu kako je upravo proteklih mjeseci znatno ubrzan pomor plemenitih periski te su za spas periski ostali samo još tjedni. Prema njihovu apelu, potrebno je preostale živuće primjerke odmah izmjestiti u karantenu i pokušati intenzivan uzgoj mlađi.

Vapaj koji u ime periski upućuju iz ove ekološke udruge prenijeli su brojni internetski portali, među njima i glasistre.hr. „Ako mjerodavni ne posvete dovoljno pažnje tom problemu i ne angažiraju dovoljno raspoloživih resursa, vjerojatno ćemo već sljedeće godine moći postaviti prvi spomenik još jednoj zauvijek izgubljenoj vrsti”, ističu iz Eko Kvarnera.

Od 10. do 12. rujna ove godine u Krku je održan znanstveni skup posvećen spašavanju ove endemske životinjske vrste, pod nazivom „Proširenje ekološke mreže Natura 2000 na morska područja“, s ciljem očuvanja staništa plemenite periske. Istaknuto je kako je već tijekom 2019. godine uočen prvi trag pomora u južnom i srednjem Jadranu. Činjenica je kako je naglo smanjenje populacije uzrokovano parazitom, pa se periska našla na crvenoj listi Međunarodne udruge za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN), kao kritično ugrožena vrsta.

Znanstvenici navode da je sadašnje stanje populacije plemenite periske u Jadranskom moru uzrokovano parazitom Haplosporidiumm pinnae, bakterijom roda Mycobacterium i mogućim drugim uzročnicima te traže hitne mjere – od odlučivanja do dodatnih ulaganja u znanstvena istraživanja i proširenje kapaciteta očuvanja u kontroliranim uvjetima. Ističu također kako su periske u Jadranskom moru zaražene, da se broje posljednji živi primjerci te da moguće mjere zaštite i očuvanja propisane važećom zakonskom regulativom u prirodnom okolišu nisu primjenjive zbog dužine trajanja predviđenih istraživanja i protokola. „Jedine raspoložive i učinkovite mjere očuvanja plemenite periske su zakonski legitimni nalozi resornog ministarstva te ovlaštenje nekolicine stručnjaka za izdvajanjem još živih primjeraka iz ‘in situ’ u ‘ex situ’ kontrolirane uvjete, izvan redovnih protokola”, poručuju znanstvenici.

Predloženo je da se u očuvanje plemenite periske uključe znanstvene institucije koje raspolažu potrebnom opremom i tehnologijom za daljnja istraživanja i pohranjivanje gameta, da se za prihvat i kontrolirani uzgoj periske osposobi nekoliko jadranskih centara, naglašavajući da su za hitne mjere očuvanja potrebne financijske potpore na nacionalnoj i europskoj razini. Do danas je u najposjećenijem akvariju Hrvatske Aquarium Pula uspješno poduzeta jedna od mjera za zaštitu periski. Očuvano je 30-ak živih zaraženih primjeraka ovih endema i 15-ak živih, a zdravih jedinki.

Podsjećamo, plemenita periska (lat. Pinna nobilis) najveći je školjkaš Jadranskoga mora. Redovito raste do veličine od 50-ak centimetara, premda može dosegnuti i visinu od 120 cm. Ova životinjska vrsta endemska je i raste samo u Sredozemnom moru i pripadajućim manjim morima poput Jadrana. Godine 2016. u Španjolskoj je uginulo oko 99 % plemenitih periski, a velika stopa smrtnosti do danas je osim u Hrvatskoj zabilježena i u Grčkoj, Turskoj, Tunisu i Maroku. Ukupna svjetska populacija plemenitih periski u posljednjih je 10 godina smanjena za 80 %.

Izvor: Svjetlo riječi
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.