Vedska Indija i sanskrt su drevni korijeni Hrvata?

Većina hrvatskog naroda (ili kako sami sebe nazivaju – Hrvati) kada je riječ o definiranju njihovog podrijetla i praćenja njihovih drevnih korijena, uglavnom navode Iran i Perziju

Izvor: pixabay.com
0

Većina hrvatskog naroda (ili kako sami sebe nazivaju – Hrvati) kada je riječ o definiranju njihovog podrijetla i praćenja njihovih drevnih korijena, uglavnom navode Iran i Perziju

Prema akademskom tumačenju naziv Hrvat dolazi od Hrovat koja dolazi od slavenskog Horvat što potječe iz Indo /slavenskog Harvat što vodi u konačnici do Perzije i imena Harahvaiti. Međutim, Harahvaiti je prerađeno ime Sarasvati, velike vedske Boginje, Majke sanskrta, velike rijeke Rig Vede i Božice učenja – prenosi Atma.

Perzijanci su imali tendenciju zamijeniti sanskrtsko ‘S’ sa perzijskim ‘H’, tako da je riječ Haravaiti zapravo Sarasvati. Takav primjer se može vidjeti kod riječi – ‘tjedan’, hapta, koja je u sanskrtu – sapta. Njihovo ime za ‘Sunce’, Hvar, u sanskrtu je Svar. U Avestanu nalazimo sedam rijeka arijske zemlje opisane kao hapta hendu, što očito dolazi od – sapta sindhuu, sedam rijeka u Indiji.

Pretpostavljeni trag rijeke Saraswati, nestale prije 4000 godina (crno-crveno)

Konačno, tu su rijeke Irana, Haravaiti i Harayu – a zapravo su vedske rijeke Sarasvati i Sarayu. Dakle, ako ime Hrvat dolazi iz riječi Harvat koja pak dolazi iz Harahvaiti, moramo zaključiti da je izvor Sarasvati.

Sarasvati je jedna od mnogih riječi koje su srodne s hrvatskim jezikom.

Hrvatska riječ med dolazi od sanskrtskog Madhu, koje je jedno od Krsninih imena. Ruska riječ „medvedev“ i Hrvatska „medvjed“ u prevodu znače „onaj koji jede med“ a obje dolaze od Sanskrtske riječi Madhava, koje je također jedno od Krsninih imena, a u prijevodu znači „onaj koji opija poput meda“.

Ovdje su neke od mnogih sličnosti koje dijele sanskrt i hrvatski jezik.

1

Prema akademiji, najstarije zabilježeno ime Harvat, pronađeno je u Mittani/Hurrian dokumentu koji je izdiktirao kralj Tusratta prije nekih 3500 godina. U dokumentu govori o njegovom Kraljevstvu kao Huravat Ehillaku.

Treba napomenuti da je kralj koji je izdiktirao ovaj 3500 godina star natpis bio Vedski/hindu kralj, Tusratta je iskrivljeno ime – Dasaratha, dasa je sanskrtska riječ i znači ‘deset’ a ratha je sanskrta riječ za ‘kola’.

Kralj Dasaratha, prema akademiji, bio je jedan od mnogih vedskih kraljeva koji su vladali u Kraljevstvu Mittani. Kronologija Mittani kraljeva glasi: Kirta – Suttarna – Baratarna – Parsatatar – Saustatar – Rtadharma – Suttarna II – Artashumara – Dasaratha – Mativasa – Sattuara – Vashasatta – Sattuara II.

 

 

Ti nazivi su Sanskrtski/Vedski. Suttarna je sanskrtska riječ za ‘dobrog’ sina; Dasaratha je sanskrtska za ‘deset kola’; Parsatatar je varijacija sanskrtske riječi Parasu, “onaj koji vlada sa sjekirom ‘; Mativasa je sanskritska riječ za ‘obitavalište molitve’; Ritadharma je sanskritska riječ za ‘pravu’ dharmu i Artashumara je sanskrtska riječ za ‘vjetrove pravednosti’.

Akademija potvrđuje činjenicu da su Kraljevstvom Mittani vladali vedski kraljevi. Napomenuti ćemo da se glavni grad Mittani kraljevstva zvao Vasukhani. Vasu na sanskrtu znači ‘bogatstvo’ a Khani znači ‘rudnik’ – ‘rudnik bogatstva’. Dakle, ako su korijeni hrvatske civilizacije usko povezani s Iranom i Perzijom, a posebno Mittani i Hetita, treba uzeti u obzir vedski utjecaj iza svega toga.

Hrvatski naziv za stvoritelja je Bog koji opet dolazi od sanskrtske riječi Bhaga, što znači Bhagavan – ‘Svevišnji Gospodin’. Još jedan lijep primjer – glavni grad Iraka, Bhagdad; Bhag dolazi od sanskrtske riječi Bhaga i dad dolazi iz sanskrtske riječi – dadati, što znači ‘dar’ – ‘Božji dar’. Ispod navodimo još primjera sličnih riječi između sanskrta i hrvatskog jezika.

Capture

Istra- čarobno područje

Istra je čarobno područje Hrvatske, poznato kao Terra Magica, “čarobna zemlja’. Ime dolazi od jednako čarobnog izvora poznatog po nazivom Iliri, Indo/europske civilizacije koji se nastanio u ove krajeve prije oko 4000 godina.

Imena mjesta na području Istre, njenih otoka i okolice, sve do sjeveroistočnog područja Slavonije i dalmatinske obale, možete čitati kao stranicu iz sanskrtskog rječnika – Rupa – Raša – Rukavac – Kršan – Sukošan – Daruvar – Kali – Duga Uvala – Duga Resa – Isa – Siverić – Nos Kalik – Kalinić – Kalinovac – Budimir – Rajakovići – Kuje – Sava – Budva – Dvigrad – Ruda – Rava – Mandal – Radovani – Loka – Bogdanov Vrh – Predloka – Radoboj – Sveta Nedelja – Sit – Štanjel – Antignana – Grisignana – Galignana – Lisignana – Dignano – Visignano – Hvar.

Uzimajući u obzir sličnosti između hrvatskog i sanskritskog jezika, možemo samo zaključiti da je u nekom trenutku u dalekoj prošlosti vedska Indija bila prisutna u tim zemljama.

James Cooper, engleski istraživač tvrdi i dokazuje hrvatski potječe iz najstarijeg svjetskog jezika
James Cooper, engleski istraživač tvrdi i dokazuje hrvatski potječe iz najstarijeg svjetskog jezika

Otok Hvar je najtoplija točka Europe, ima više sunca u jednoj godini nego bilo gdje drugdje. Njegovo ime, Hvar je perzijska riječ i znači ‘Sunce’, u Avesta – i Hvar je naziv za ‘Boga Sunca’. To još jednom pokazuje odnos između Hrvatske i Perzije, međutim, valja primijetiti da je Hvar iskrivljena riječ sanskrtskog Svar što znači ‘Sunce’ ili ‘nebo’ i opet odražava perzijsku tendenciju pretvorbe sanskrtskog ‘s’ u perzijski ‘H’.

U hrvatskom slavenskom folkloru, također možete pronaći ime Svar – kod božanskih ličnosti, kao što su Svarog i Mater Sva. Svarog znači “Bog Sunca”, „Bog neba „ a mater Sva je solarna Božica poznata kao” Majka neba’. Riječ „viđen“ podrijetlom dolazi iz sanskrtskog „vid“ što znači ‘vidjeti’ ili ‘znati’.

Iz ove sanskrtske riječi „vid“ smo dobili njemačku riječ „wit“ što znači “znati”, također smo dobili latinski „videre“ što znači ‘vidjeti’ i riječ „video“, što znači “za snimanje”. Ispod je tablica mnogih hrvatskih riječi koje su srodne sa sanskrtom. Hrvatski grad Bogdanov Vrh nosi zanimljivo ime koje u prijevodu znači “dar Božji”.

3

Bog dolazi od sanskrtske riječi Bhaga (‘Bog’) i Dan ili Dana, što znači ‘dar’. Bogdan i Bogdanović također su zanimljiva slavenska imena, Bogdanović znači „Bogdanov sin“. Vidimo iste korijene u imenu kao i u glavnom gradu Iraka – Bhagdad.

U sanskrtu imamo riječ Sveta što znači “svjetli”, “blistavi”, “bijeli”. Vede govore o nebeskoj regiji Svetadvipa. Dvipa (“otok”) i Sveta (‘mliječni’ ili ‘bijeli’), Svetadvipa znači ‘otok okružen mliječno bijelim oceanom’. Od sanskrtskog Sveta smo dobili hrvatska imena: Svjetlana ili Sveto – odnose se na ‘svjetlost’, ‘svijetli’, ‘čisti’ ili ‘sveti’.

(U mnogim drugim slavenskim narodima dobili smo varijacije iste riječi, tako da u Rusiji, na primjer, imamo Svetlana, u Čehoslovačkoj Svetla i u Bugarskoj Svetul.) Slavenska tradicija Hrvatske također ima Boga Svetovida, od sanskrtskog Sveta (‘svjetlo’) i Vid (‘vidjeti’).

Bog Svetovid se prikazuje u bijeloj, svijetloj boji s bijelom kosom, bijelom bradom, bijelom odjećom, na bijelom konju, sve odražava bijelo, svijetlo značenje njegova imena, Svatá-vid. U Hrvatskoj vidimo ovu sanskrtsku riječ Sveta u mnogim imena mjesta kao što su Sveta Marija – Sveta Nedelja – Sveti Durd – Sveti Ivan – Sveti Juraj – Sveti Lovrec – Sveti Martin – Sveti Petar .

Hrvatska riječ dom potječe iz sanskrtske riječi dam (‘kuća’). Riječ „dom“ nalazimo i u engleskim riječima kao što je „kingdom“ (kraljevstvo) i znači ‘kraljeva kuća’, a na sanskrtu imamo dampati što znači „gospodar kuće“ . Slijede daljnji primjeri odnosa između hrvatskog i sanskritskog jezika.

4

Primorski grad Umag također odražava hrvatsko/iranski/vedski odnos. Umag se izvorno zove Magus, naziv najrelevantniji Irancima čiji svećenici su bili poznati kao Magi, magijski ljudi i Magus što na latinskom znači čarobnjak. Magus je nekada dio Ilirije, koji je poznat kao magijsko mjesto.

U 11. stoljeću prije Krista Istru naseljavaju Histri – ilirsko pleme po kojemu je Istra dobila ime. Također je poznat kao Terra Magica, ‘ čarobna zemlja’.  Akademici pričaju drugačiju priču objašnjavajući kako je Magus keltska riječ koja znači plodna zemlja.

Kelti su bili usko povezani s perzijskim Zoroastrianima, znali su ezoterijsko značenje pojma Mag i Magus – riječ „druid“ također znači „vidovnjak“, čak se u Bibliji spominje riječ Magi u smislu nadarenog vidovnjaka i proroka. Keltski kralj je također poznat kao Magus i njegovo ime ne znači ‘plodna zemlja’, već ga opisuje kao čovjeka velike mudrosti.

Magus, izvorni naziv ovog priobalnog mjesta sada poznat kao Umag, može značiti puno više od “plodne zemlje ‘- možda odražava čaroliju Istre i Ilira. Izvor tih imena je vedsko/sanskrtski, Magu (‘čarobnjak’, ‘svećenik sunca “), riječ koja je izvor riječi Magic, isto kao što su Vede utjecale i na Zoroastrizam.

Hrvatska riječ „voda“ dolazi od sanskrtskog „Uda“ ili „Udaka“ i ima isto značenje. (Iz sanskrtskog „Udaka“ također dolazi ime ruskog napitka poznatog pod imenom „Votka“ što je ruski naziv za vodu.) Ispod se nalazi tablica sa hrvatskim riječima koje su srodne sa sanskrtom.

5

Na sanskrtu riječ za znanje je „jnana“, od „jnane“ smo dobili grčku riječ „gnosis“ što znači znanje, a od „gnosis“ smo dobili englesku riječ „knowledge „ – Jna-na – Gno-sis – Kno-wledge.

U Hrvatskoj, na otocima Istre, postoje regije koje nose naziv – jnana. To su: Grisignana – Lisignana – Galignana – Antignana – Dignano and Visignano. Nemamo puno informacija o tim mjestima, osim što su vrlo drevna i naseljena više od 7000 godina.

Kali je otok uz obalu Istre, naziv je očito vedski, ipak je to otok u Hrvatskoj čiji jezik je teško razlikovati od sanskrta. Diljem regije možemo naći imena kao što su Kalinovac, Kalik i Kalinić. Drevna luka Budava je regija koja je nekoć bila glavna luka u Istri; na sanskrtu „buddhva“ znači „buđenje“.

U Hrvatskoj se također nalaze rijeke koje imaju izrazito sanskrtska imena. Rijeka Drava je glavna rijeka koja teče iz Italije i putuje kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Mađarsku.  U davna vremena bila je poznata pod nazivom Dravus, kako su je nazvali Kelti. Izvor imena ipak je sanskrt, Drava se sanskrtu znači „protok“, „fluidnost“ i „rijeka“.

Raša je hrvatska rijeka čije ime je vrlo povezano s vedskom Indijom, „Rasa“ je sanskrtska riječ za vodu, tekućinu, sok, okus, eliksir, nektar, bit, ljubav. U svetom gradu Vrindavanu u Indiji, gopije, koje su veliki bhakte Gospodina Krišne, plešu s Gospodinom i taj slavni ples je poznat kao rasa ples i izražava najveću rasu – ljubav prema Bogu.

Sava je najveća rijeka Hrvatske, njezino ime na sanskrtu znači ‘voda’ i ‘izlijevanje’. Sava je pritok rijeke Dunav koji također teče hrvatskom, Dunav je nazvan po Vedskoj božici Devi Danu. Stan  u Hrvatskoj znači mjesto, prebivalište. Izvor naziva stan je sanskrtska sthana što znači – pokrajina, prebivalište, mjesto, domena, regija, država, zemlja.

Vidimo da se to sthana koristi kao sufiks u imenima mnogih zemalja kao što su Turkestan, što znači zemlja Turaka, a također ga vidimo u nazivima Kurdistan – Uzbekistan – Kazikstan – Pakistan – Tadžikistan – Afganistan, itd. Ispod je posljednja tablica riječi čije sličnosti pokazuju drevnu vezu između dviju zemalja, Hrvatske i vedske Indije.

6

“Izvorni naziv indo/iranske Boginje bio je Sarasvati ‘ona koja posjeduje vodu’. U Indiji je i dalje obožavaju pod ovim imenom koje je dalo male, ali vrlo svete rijeke u Madhyadesa – i (Punjab), dok je u Iranu Sarasvati postala, prirodnim jezičnim promjenama Harahvati, naziv sačuvan u regiji nazvan Avestan – Harakhvaiti i poznat Grcima kao Anacosia, regija bogatu rijekama i jezerima.

Izvorno, Harahvaiti bio personifikacija velike rijeke koja teče iz visoke Hare u more Vourukasa i izvor vode na svijetu, a baš kao što su lutajući Iranci nazivali velike planine u blizini kojih je živjela Hara, dali su ime Harahvaitis rijekama koje daju život a njihovi indijski rođaci su učinili isto.”

Povijest Zoroastrizma – rano razdoblje Mary Boyce

“Još je vjernije očuvana od pripadnika Zoroastrizma koji su migrirali iz Indije na sjeverozapadu i čija religija je sačuvana u Zind Avesta, iako samo u fragmentima. Pripadnici Zoroastrizma su bili kolonija iz sjeverne Indije. “

“Znanost o jeziku profesor” Max Muller

“Najstariji stvarni kontakt, kao što je u Zagrebu lingvist Radoslav Katičić istaknuo u nedavnom kolokviju, nalazi se u iskonskoj religiji Slavena, koja je podrijetlom Indijska, dijelom kroz posredovanje perzijanaca. Međutim, ta činjenica, dokazano analizom izražajnosti u štovanju božanstava je zajednička svim slavenskim narodima “.

 

Ivan Slamnig, Odsjek za komparativnu književnost, Zagreb

Autor: James Cooper Sutra Journal

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.