Vrhunac ranosrednjovjekovne hrvatske države

Iako mu je početak vlasti bio zasjenjem bratomorstvom, Petra Krešimira IV. se i dalje smatra jako uspješnim vladarom. Njegova vlast počinje 1058. god. kada nasljeđuje svog oca Stjepana I. Nedugo nakon toga kardinal Majrand koji je istraživao slučaj bratoubojstva opet dolazi u Hrvatsku kako bi sazvao crkveni sabor. Glavna tema sabora je bila ukidanje slavenskog bogoslužja

Odredba i potvrda kralja Petra Krešimira IV. o području Rapske biskupije (8. srpnja 1071. U Biogradu). Hrvatski državni arhiv
0

Iako mu je početak vlasti bio zasjenjem bratomorstvom, Petra Krešimira IV. se i dalje smatra jako uspješnim vladarom. Njegova vlast počinje 1058. god. kada nasljeđuje svog oca Stjepana I. Nedugo nakon toga kardinal Majrand koji je istraživao slučaj bratoubojstva opet dolazi u Hrvatsku kako bi sazvao crkveni sabor. Glavna tema sabora je bila ukidanje slavenskog bogoslužja.

Zanimljivo je da se samo nekoliko godina prije dogodio crkveni raskol na Zapadnu i Istočnu crkvu te su tim saborima htjeli ojačati katoličku tradiciju. Svećenicima je zabranjena ženidba i nošenje duge brade ili kose. Odredili su se porezi crkvi (desetina i prvina), način biranja biskupa, da se svećenici ne mogu zarediti dok ne nauče latinski jezik. No zanimljivo je istaknuti da se nije zabranila glagoljica.

Petar Krešimir je bio veliki dobrotvor crkve ali i gradova. Iako je ubirao poreze od dalmatinskih gradova isto tako je poticao i trgovinu i napredak hrvatskih gradova (Biograda, Skradina, Šibenika i Nina). Crkvi je poklanjao zemljišta i gradio samostane (osnovao je Muški benediktinski samostan sv. Ivana u Biogradu, izdao povlasticu samostanu sv. Marije u Zadru i dr.). Njegova vlast do 1069. god. činila se stabilnom i obilježena je obnovom koju je započeo još njegov otac Stjepan I.

O vladavini Petra Krešimira IV. od 1069. godine pa do njegove smrti bit će više u sljedećoj objavi.

Na fotografiji je prikazana odredba i potvrda kralja Petra Krešimira IV. o području Rapske biskupije od 8. srpnja 1071. godine u Biogradu. Odredba se čuva u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

 

Tajne hrvatskog srednjovjekovlja, facebook status

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.