Zagreb kroz povijest

Odlučili smo ovaj post posvetiti našem prelijepom glavnom gradu, povijesti, utvrdama kojima je bio utvrđen

0

Odlučili smo ovaj post posvetiti našem prelijepom glavnom gradu, povijesti, utvrdama kojima je bio utvrđen.

Zagreb je odavnina bio naseljeno područje. Nekako je njegov razvoj i potencijal diktirala rijeka Sava a svakako i strateška pozicija križanja starih cesta. Pa tako osim prapovjesnih naseobina i pronađenih ostataka tu je svakako drevna Andautonija koja se nalazila nešto južnije od Zagreba (bedemi, kanalizacija, nekropola, luka).

U vrijeme kasne antike i ranog srednjeg vijeka Andautonija iščezava i kraj naseljavaju Hrvatska plemena koja starosjedioce nazivaju Vlasima odnosno njihovo selo Vlaška ili Laska ves.

Poznata je legenda o imenu Zagreba. u kojoj stari drevni ban, umoran i žedan, naredi djevojci Mandi da donese vode s izvora. Ban reče: “Mando, dušo, zagrabi”! Tako fontana u centru nosi naziv Manduševac.

Zagreb se spominje i u mađarskim izvorima prilikom osvajanja u 10. stoljeću kada se navodi da su osvojene utvrde Zagrab, Požega i Valko odnosno Vukovar.

Prvi pisani spomen Zagreba datira iz 1094. godine kada je na Kaptolu osnovana biskupija.

Osnovao ju je Ugarski kralj Ladislav Sveti (Szent László) čija je sestra bila udana za Hrvatskog kralja Zvonimira.

Taj prvi biskupski Zagreb stradava prilikom provale Tatara te se nakon povratka naroda izgrađuje i utvrđuje grad nasuprot Kaptolu odnosno Gradec kojemu kralj Bela IV dodjeljuje Zlatnu bulu kojom Gradec postaje slobodnim kraljevskim gradom.

Taj srednjovjekovni Gradec bio je utvrđen zidinama, kulama i vratima od kojih su se očuvali neki elementi zidina, kula Lotrščak i čuvena Kamenita vrata koja i danas svjedoče o snazi i veličini tadašnjeg Zagreba.

S druge pak strane Kaptol je bio biskupsko središte također utvrđeno ali u smislu crkvene vlasti bio je nadređen susjednom Gradecu. Između ta dva grada koja danas čine jezgru Zagreba tekao je potok Medveščak i preko njega most koji je često bio poprište lokalnih razmirica. Tako most koji spaja dobija dramatični naziv Krvavi most.

Utvrđeni Kaptol i katedrala u 15. i 16.stoljeću, u jeku Turskih prodora dobija renesansne kule i zidine koje su i danas simbol i vizura starog Zagreba.

Zagreb se ujedinjuje tek sredinom 19 stoljeća te postaje jedinstveni grad.

 

Izvor: Vukovarska utvrda Vukovo 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.