Zagrebački solisti u čast sv. Jurju u Belcu

Na blagdan sv. Jurja slavi se Dan županije te Dan Grada Zlatara...

Foto: Zagrebački solisti u crkvi sv. Marije Snježne.
0

Blagdan Jurjeva proslavljen je ove nedjelje, 22. travnja u belečkoj župi misnim slavljem u kapeli sv. Jurja u Belcu u 9 kojeg je predvodio vlč. Milan Pušec. Župa Belec jedna je od najstarijih župa u Zagorju te se dugo nazivala Župom sv. Jurja, sve do 1780. kada se nakon izgradnje crkve sv. Marije Snježne mijenja i titular župe. Kapela sv. Jurja u Belcu neizastovni je primjer srednjovjekovne ladanjske sakralne arhitekture s elementima romanike na tornju, a unatrag par godina na kapeli vrše se stručni konzervatorsko-restauratorski radovi, kako bi i dalje mogla primati vjernike.

Foto: Kapela sv. Jurja, Belec.

Poslijepodne bila je pak prava poslastica za uho – u 18 sati, Zagrebački solisti održali su koncert u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu sa sljedećim programom:
Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento u D-duru, K136
Allegro /Andante / Presto
Luka Sorkočević: Treća simfonija u D-duru
Allegro / Andante / Presto
Benjamin Britten: Jednostavna simfonija, Op. 4
Živahni Bourrée / Razigrani Pizzicato/ Sentimentalna Sarabanda/ Šaljivi Finale

Foto: Zagrebački solisti u crkvi sv. Marije Snježne.

Zagrebački solisti održali su od svog osnivanja 1953. preko 4000 koncerta na svim kontinentima, kao i u najprestižnijim koncertnim dvoranama, a ove nedjelje su po prvi puta koncertirali u prekrasnom baroknom ambijentu belečke župne crkve. U sastavu Zagrebačkih solista je jedanaest muzičara: Krunoslav Marić – koncertni majstor, Đana Kahriman, Saki Kodama Bedić, Mislav Pavlin, Davor Philips, Ivan Novinc – violine, Hrvoje Philips, Marko Otmačić – viole, Smiljan Mrčela, Zlatko Rucner – violončela i Mario Ivelja – kontrabas.

Foto: Vlč. Milan Pušec, župni upravitelj župe Belec.

Svojom izvedbom Zagrebački solisti oduševili su domaću publiku, koju su dodatno nagradili izvedbom još dva komada: tri stavka iz Rumunjskih plesova Bele Bartoka te Mozartovim Prestom s prvog dijela koncerta. Koncert je održan uz potporu Ministarstva kulture te uz organizacijsku podršku POU dr. Jurjević Zlatar i Župe Belec, kao još jedan u nizu kulturnih događaja kojim se na blagdan sv. Jurja slavi Dan županije te Dan Grada Zlatara.

Tekst: Ivana Sambolić, župna medijska suradnica.
Fotografije: N. Kadoić i I. Sambolić.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.