Hrvatska povećava proizvodnju plina sa šest novih bušotina

Prema podacima Agencije za ugljikovodike, lani je na hrvatskim plinskim poljima proizvedeno 0,78 milijarde kubičnih metara plina, što zadovoljava oko 30 posto domaćih potreba za plinom koje iznose oko 2,7 milijardi metara kubnih

Izvor: pixabay.com
0

Dok plinska kriza trese Europu, u Hrvatskoj se povećava domaća proizvodnja tog energenta, piše Večernji list.

Prema podacima Agencije za ugljikovodike, lani je na hrvatskim plinskim poljima proizvedeno 0,78 milijarde kubičnih metara plina, što zadovoljava oko 30 posto domaćih potreba za plinom koje iznose oko 2,7 milijardi metara kubnih.

S novom godišnjom proizvodnjom, koja počinje ove godine, od 285 milijuna metara kubnih plina ukupna domaća proizvodnja premašit će 1 milijardu kubika i iznosit će 40 posto domaćih potreba.

U Agenciji navode da će do nove proizvodnje ugljikovodika u Hrvatskoj doći na području Panonskog bazena u nekim od prostora na kojima istražuju kompanije Ina, Vermilion Zagreb Exploration te Aspect Croatia Kft. Rezultati su to istraživanja za koje je Vlada RH 2016. potpisala ugovore o istraživanju i podjeli proizvodnje ugljikovodika.

Očekuje se da će kanadska kompanija Vermilion u sljedećem periodu privesti proizvodnji nove količine prirodnog plina s eksploatacijskih polja Berak i Cerić u istočnoj Slavoniji, a radi se o početnim količinama od 250.000 metara kubnih dnevno po bušotini.

U Agenciji očekuju i privođenje novih rezervi plina koje je otkrila Ina, a procijenjene početne količine su na nivou od 55.700 metara kubnih dnevno. Usto, očekuju i da će ugovori potpisani 2020. s kompanijama Aspect Croatia Kft. i Vermilion Zagreb Exploration za područje središnje Hrvatske biti jednako uspješni.

U Agenciji kažu i da na sjevernom Jadranu ima još mogućnosti za nekoliko uspješnih razradnih bušotina od kojih očekuju nove količine plina u domaćem plinskom sustavu. Navode da je Ina lani u suradnji s Edisonom izbušila pozitivnu bušotinu Irena 2 jug i otkrila nove rezerve plina.

U Ini pak navode da su započeli s proizvodnjom prirodnog plina iz nove bušotine Ika B-1R DIR, spajanjem na postojeće proizvodne sustave platforme IKA B. Bušotina se nalazi na plinskom polju Ika koje je dio eksploatacijskog polja Sjeverni Jadran. Time je osiguran ulazak novih 150.000 metara kubnih prirodnog plina dnevno u hrvatski plinski sustav, piše novinar Večernjeg lista Josip Bohutinski.

 

 

Izvor: radio-banovina.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.