Zapovijedi – teret ili blagoslov?

0

Tvrd je ovo govor i tko ga može razumjeti. Dio je to Isusova govora na gori koji je mnoge zbunio, mnoge udaljio od Isusa, a samo mala skupina bila je spremna na novi izazov života. Isusove zapovijedi nisu nikada naredba nego ponuda. One čovjeka stavljaju pred odluku opredjeljenja. Već Sirah u starom zavjetu piše: “Ako hoćeš, možeš držati zapovijedi“.Svakome se dogodi da ponekad izgovori neprimjerenu riječ. I zacijelo neće završiti u paklu samo zbog te riječi. Ali, ako bude svojim govorom uništavao ljubav i raspirivao mržnju, kazna ga ne može zaobići. Ako si s nekim u svađi, ne moraš trčati u crkvu. Ali ako se nađeš u crkvi, dužan si razmišljati što bi trebao poduzeti da se s dotičnim što prije izmiriš.

Svaka ljepota, pa tako i ženska, odsjaj je Božje ljepote. I zato je smijemo gledati. Međutim, ne smijemo je gledati požudno, već srdačno i s poštovanjem. Kod razvoda brakova krivicu obično snose oba partnera, ili je umiješan i treći, ali su njihovi udjeli u toj krivici različiti. Stoga ni evanđeoska osuda preljuba ne može jednako vrijediti za sve. Smijemo je tumačiti kao upozorenje da je brak vrijednost za koju moramo sve poduzeti kako bismo je sačuvali. Odbacivanje te vrijednosti povlači za sobom teške posljedice.

Prema istini se moramo odnositi s tolikim poštovanjem da je nikada ne trebamo potvrđivati zakletvom. Ako smo ljudi od riječi onda naša svaka riječ ima dovoljnu težinu i bez zakletve. Isusovi zahtjevi u govoru na gori ne žele ništa drugo nego pomoći nam da postanemo što bolji ljudi.

Da li je to stvarno tako tvrd govor da ga ne bismo mogli prihvatiti radi života vječnoga?

ŠESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: „Uistinu kažem vam: ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njom učinio preljub u srcu. Čuli ste još da je rečeno starima: Ne zaklinji se krivo, nego izvrši Gospodinu svoje zakletve. A ja vam kažem: Ne kunite se nikako! Vaša riječ neka bude: ‘Da, da – ne, ne!’ Što je više od toga, od Zloga je.“ Riječ Gospodnja.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.