Zašto je Isusov grob bio u vrtu?

Foto: pozadine-za-desktop.blogspot.hr/
0

“Na mjestu gdje je Isus bio raspet bijaše vrt i u vrtu nov grob u koji još nitko ne bijaše položen.” (Iv 19,41) Vrt tada nije bio cvjetnjak kao što mislimo, vrt je bio mjesto gdje se uzgajalo povrće i voće, npr. grožđe. U Jeruzalemu, nedaleko od gradskih zidina, poznato je to mjesto kao vrtna grobnica. Iako nismo sigurni da je to stvarna Isusova grobnica, ono što ga čini tako zanimljivim jest da se grob nalazi usred vrtova.

Ali zašto je Ivanu to bilo važno da nam kaže da je Isus bio smješten u grobnicu koja je bila u vrtu? Možda zato što je Ivan počeo svoje evanđelje podsjećajući nas na drugi vrt, Edenski vrt? Ivan je započeo svoje evanđelje govoreći: U početku bijaše riječ. U početku je Bog stvorio vrt i sada bi svijet ponovno započeo u vrtu. Marija čak misli da je Isus vrtlar – možda to i nije loša slika uskrsloga Isusa – vrtlar koji donosi novi život. U Edenskom vrtu, Adamu i Evi su rekli da se bave vrtom i brinu za njega – sada novi vrtlar Isus šalje svoje učenike da obrađuju novi vrt Božji. Isus reče svojim učenicima: “Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas..”

Uskrsna priča nikada nije potpuna ako ju ne shvatimo kao osobnu priču, kao osobni događaj koji nas poziva na djelovanje, na promjenu. To nije samo potvrda o tome tko je Isus već i potvrda o Isusovom životu i poučavanju i naviještanju Isusove pobjede; poziv da damo Isusovo svjetlo i život našem svijetu. Baš kao što je Marija dijelila dobru vijest o Isusovom uskrsnuću s učenicima, tako i mi dijelimo dobru vijest o Bogu s drugima. Nakon uskrsnuća, Isus je poslao učenike da nastave rad koji je započeo. Isusovo uskrsnuće nalaže da ono što je Isus započeo moramo nastaviti.

Trebamo se suživiti s vrtom Božjim i unijeti Božje kraljevstvo u ovaj svijet. Ponekad ćemo biti oni koji sade sjeme dijeljenjem Isusove dobre vijesti kroz naše naukovanje, svjedočenje i službu. Ponekad moramo poput vrtlara voditi brigu za one koje nam je Bog dao u crkvi i u svijetu. I mi ćemo također donijeti žetvu ako znamo i hoćemo živjeti Božju misiju u svakodnevnim aktivnostima našega života.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.