Znamenitosti Sydneyja

Morska obala uz grad Sydney posebno je mjesto ispunjeno brodicama, plažama i uvalama, s nekolicinom svjetski poznatih građevina i mjesta koje ne biste smjeli propustiti u slučaju da posjetite ovaj grad. Predstavljamo vam zanimljivosti koje će vam pomoći da vam se Sydney uvuče pod kožu. Prije svega, nezaobilazna su bijela jedra zgrade Sydneyjske opere. No ima još mnogo toga što će vas ostaviti bez daha. Obujte svoju obuću za šetanje, ili makar stavite naočale za čitanje, i pođite s nama u obilazak grada Sydneyja

0

 

Morska obala uz grad Sydney posebno je mjesto ispunjeno brodicama, plažama i uvalama, s nekolicinom svjetski poznatih građevina i mjesta koje ne biste smjeli propustiti u slučaju da posjetite ovaj grad. Predstavljamo vam zanimljivosti koje će vam pomoći da vam se Sydney uvuče pod kožu. Prije svega, nezaobilazna su bijela jedra zgrade Sydneyjske opere. No ima još mnogo toga što će vas ostaviti bez daha. Obujte svoju obuću za šetanje, ili makar stavite naočale za čitanje, i pođite s nama u obilazak grada Sydneyja.

Sydneyjska opera

Kad je relativno nepoznati danski arhitekt Jorn Utzon osvojio prvo mjesto na natječaju za projekt zgrade Australske narodne opere, nije mogao znati da će njegov dizajn biti prepoznatljiv u svijetu kao jedan od najmarkantnijih simbola grada Sydneyja i Australije. Zgradu izvana možete posjetiti besplatno, ili možete sudjelovati na plaćenom obilasku unutrašnjosti. Ako ste u mogućnosti, kupite ulaznicu za jedan od predstojećih događaja u ovoj zgradi – nevjerojatna akustika i ljepota interijera učinit će vaš posjet nezaboravnim.

Gradski kvart „The Rocks“

Jedna od najstarijih gradskih četvrti Australije nalazi se u Sydneyju, nedaleko od gradske luke. Obuhvaća nekoliko povijesnih prometnica, a u njoj je smještena i poznata tržnica koju posjećuju i lokalci i turisti. Tu se nalazi i najstariji pub Sydneyja „Fortune of War“ i druge stare pivnice, te velik broj luksuznih restorana s pogledom na luku. Poseban ugođaj daju ulični svirači koji prolaznike zabavljaju duž lučke šetnice. U dijelu grada koji je ranije bio poznat po velikom broju zatvorenika nalazi se i Muzej suvremene umjetnosti.

Brijeg zvjezdarnice

Jedan od najljepših panoramskih prizora na cijeli Sydney pruža se s brijega na kojemu je smještena zvjezdarnica, opservatorij u gradu. Ovaj je brijeg savršen za piknik, bocu vina ili promatranje zalaska sunca nad lukom. Prvotno je ovaj brijeg uređen kako bi se uz pomoć astronomskih promatranja odredilo točno vrijeme. Danas je zvjezdarnica otvorena za posjete, a ležeći na brijegu još uvijek možete promatrati zvijezde.

Zoološki vrt Taronga

Lavovi, tigrovi i medvjedi, merkati, slonovi i ješci… Ovaj je zoološki vrt smješten na sjeveru Sydneyja i ispunjen je primjercima životinja iz južnoameričkih prašuma, afričke savane, Karipskoga otočja i australske divljine. Ovaj je zoološki vrt najbolje posjetiti trajektom, koji će vam otkriti poseban pogled na gradsku luku. Osim toga, od pristaništa će vas do ulaza u zoološki vrt odvesti žičara s gondolom ili poseban autobus.

Kraljevski botanički vrt

Jedna druga destinacija u Sydneyju proteže se na oko 30 hektara zemljišta usred grada. Posebna je to oaza za odmor, a predstavlja najstariji botanički vrt ovoga dijela zemaljske kugle. U njemu su smještene tisuće domaćih i egzotičnih biljnih i cvjetnih vrsta. A ondje možete poduzeti različite aktivnosti: učiti o kulturi domorodačkih aboridžina, prošetati s turističkim vodičem ili jednostavno uživati s izravnim pogledom na Sydneyjsku operu. Ovaj je botanički vrt jedna od najprivlačnijih zanimljivosti grada, a za posjetitelje je besplatan i otvoren svakoga dana.

Lučki most

Nad gradskom lukom u Sydneyju, uz koji je smještena Sydneyjska opera, nalazi se još jedna poznata atrakcija. To je svjetski poznati lučki most, kojega lokalci nazivaju još i „vješalica“. A ako vam nije dovoljno prijeći preko mosta ili gledati ga iz blizine, postoji opcija da posjetite promatračnicu „Pylon“ za oko 20 AUD, na visini od 87 metara nad morem. Ondje ćete doznati više i o povijesti ovoga poznatog mosta.

Plaža Bondi

Jedan od simbola grada koji je nerijetko viđen i na razglednicama jest gradska plaža Bondi. Nećete ostati razočarani ako volite sunce. Nepregledna pješčana plaža nudi prostor za odmor, igranje frizbija, kupanjac u tirkiznom moru ili sladoled dok zalazi sunce. Za pravoga Australca upravo ovako izgleda dan odmora. A ako vam se ne sviđaju valovi, na rubu plaže uređeni su i bazeni za posjetitelje.

Osim gore opisanih atrakcija, u Sydneyju su vrlo poznate i sljedeće destinacije: Otok Cockatoo, na kojemu je nekoć bio uređen zatvor, Karantena u gradskoj luci, u kojoj su život izgubile stotine posjetitelja i imigranata Australije, zatim gradski luna park, tržnice te izložbe i muzeji u gradu. Sigurni smo da ovaj grad na istočnoj obali Australije nikoga neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

 

Izvor: Svjetlo riječi
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.