Zviždač iz Googlea: Tvrtka šikanira zaposlenike koji nisu striktno ljevičari

Izvor: pixabay.com
0

 

 

Silicijska dolina je sjedište tehnoloških genijalaca, ali i rasadište lijevo-marksističkih ideja; Već dugo se u američkoj javnosti poteže pitanje kršenja principa ravnopravnosti i demokracije na kojima su sazdane SAD, jer pravilo je u demokracijama da svi moraju imati jednak pristup javnosti, inače demokracija ne može postojati, da sve legitimne političke ideje moraju biti tretirane ravnopravno. A poznato je da Google, Youtube, Facebook, i ostali nerijetko cenzuriraju političke ideje koje nisu u skladu s ljevičarskim dnevnim redom.

Pa je tako sad u Googleu došlo do panike zbog čestih curenja informacija iz te tvrtke, koje otkrivaju političku pristranost Googlea ne samo kao pružatelja usluga koje ne bi smjele biti politički pristrane nego i u radnoj atmosferi: Jednostavno, u Googleu nisu svi jednaki, i za Google nisu svi građani SAD ravnopravni. A ta panika je došla dotle da se navodno nekim zaposlenicima od kolega pokušava na sve načine namjestiti otkaz, jer se sumnja da preko njih cure podaci u javnost.

Podsjetimo, rasprave s internog internetskog čavrljanja (chat) Googleovih zaposlenika svojevremeno su stigle do Breitbarta, o čemu smo pisali. No prošlog je tjedna došlo do novog curenja podatak iz Googleove interne grupe za raspravu “transparentnost i etika”  iz koje je zaposlenik za kojeg sumnjaju da je podatke pustio van izbačen. Dakle, ili je okrivljen pogrješan zaposlenik, ili su jednostavno podatci počeli curiti na sve strane.

“Moramo uvijek biti budni”

No, najavljujući izbacivanje “zviždača”, Googleov zaposlenik napisao je da je budnost “posebno važna u svjetlu nedavnog curenja koje je imenovalo naše prijatelje i kolege u Breitbartu i Daily Calleru”. Prvi dio rečenice podsjeća na komunistički agitprop o tome da neprijatelj nikad ne spava, a drugi je, naravno, ironija: Breitbart i Daily Caller su na suprotnoj strani od Googlea.

“Primijetio sam da netko iz te skupine još uvijek radi. Je li to novi standard? Ima li nešto specifično zbog čega bi njegov čin bio OK? Što je sa svim tim” – napisao je drugi zaposlenik, manje-više otvoreno tražeći otkaz za kolegu. Drugi Googleov softverski inženjer je rekao da će postaviti “nevjerojatno loš presedan ako se njegov radni odnos ne prekine u svjetlu priznavanja odgovornosti za curenje”.

Ljevičari u Googleu također okrivljuju Wacka za curenje poruka iz grupe za transparentnost i etiku o Kay Colesu James, konzervativki u Googleovom sada već otkazanom savjetodavnom vijeću za AI i bivšoj šefici osoblja u Bijeloj kući u mandatu G.W. Busha. Ona je ujedno savjetnica u NASA-i, a od 2017. i predsjednica utjecajnog “Heritage foundationa”, konzervativnog think tanka. U porukama je James, afro-amerikanku i baku, optužena da je “licemjerka” koja je podupirala “istrebljivačka stajališta” (doslovce tako, “exterminationist views.”)

Neki zaposlenici iz spomenute grupe su preporučili ostalima oprez, ističući da nema dokaza da su njihove rasprave iscurile preko Wackera, te da bi šikaniranje zbog njegovih objava na “medium.com” mogao imati teške pravne posljedice.

Moguće su i tužbe protiv onih koji daju drugima otkaz temeljem političkih gledišta

“Izgledi da će se oni pojaviti u, na primjer, tužbi zbog diskriminacije ili nepoštenog otkaza, su visoki”, rekao je jedan zaposlenik, koji je upozorio da bi to osnažilo “ekstremiste s krajnje desnice”.

“Te objave služe propagandnoj svrsi, da se utvrdi da je Google diskriminirajući protiv “konzervativnih glasova” (tj. krajnje desničarskih ekstremista, i ljudi koji su savršeno sretni da rade s njima ako se ne slažu izravno poput bilo kojeg republikanskog birača) i da su ‘leftardi’ u cjelini bagra koja proganja svakoga za koga bi mogli pomisliti da bi mogao biti ‘neprijatelj’ bez obzira na činjenice”, napisao je on.

“Palo mi je na pamet … da bi se određeni dijelovi njegovog razgovora mogli biti smatrani zaštićenim govorom (po američkom zakonu o radu, op. MH) jer je riječ o uvjetima rada u Googleu”, napisao je drugi zaposlenik.

Prema Zakonu o radnim odnosima, radnici mogu sudjelovati u javnoj raspravi o uvjetima rada u svojim radnim mjestima. U nedavnim slučajevima, Nacionalni odbor za radne odnose (NLRB) potvrdio je pravo zaposlenika da održavaju takve rasprave na platformama društvenih medija.

James Damore, koji je otpušten iz Googlea nakon što je objavio interni memorandum koji zagovara različitost gledišta, a kojeg su njegovi protivnici naknadno proslijedili medijima, žalio se NLRB-u nakon što je dobio otkaz. NLRB, kod kojeg je Google snažno lobirao, donio je odluku u korist otpuštanja Damorea zbog takozvane “diskriminatorne izjave”, ali je također rekao da je veći dio njegovog memoranduma, koji je govorio o radnim uvjetima u Googleu, zaštićen radnim zakonom.

Usprkos tome, Googleov zaposlenik inzistirao je da je vodstvo tvrtke proučavalo što učiniti s Wackerom, ali je upozorio da bi, iako je navodni zviždač izbačen iz grupe, članovi i dalje trebali biti oprezni glede daljnjeg curenja njihovih razgovora.

Izvor: narod.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.