Zvonimir Hodak: Vrdoljakov General objedinio jugonostalgičare – kmeče k’o prase kad ga se kolje

kolumne iz ciklusa Lijevom našom

Foto: ShowBizzPress
0

 

Film “General“ prvog je dana gledalo oko 8.000 ljudi. Za sve progresivne filmove Rajka Grlića, Dalibora Matanića, Brešana i ostale “hribariste“ to je brojka iz znanstvene fantastike. Naravno, i opjevana splitska orjuna krsti se s tri prsta. Što je sad ovo?

Kritičar iz štale Jurice Pavičića, Ivan Marinić, odmah je jednim mudrim pogledom vidio o čemu se tu radi: “General je klasično neživotno hrvatsko prenemaganje… krajnji je rezultat samo neživotna, naporna i nejestiva splačina“. Kako bi taj lik tek ocijenio film da ga je, recimo, gledao? Premudri Marinić na početku svoje musake kaže: “Nisam još pogledao film…“.

Novi “vrli“ filmofil Pere Mikoš misli da je film “bacanje novca…“. Misli naš “kralj“ Petar da bi se za tu lovu moglo snimiti barem desetak filmova kao što je HAVC-ov “Petnaest minuta – masakr u Dvoru“ u kojem hrvatski vojnici ubijaju srpske duševne bolesnike. Osim toga Pere dijalektički nepogrešivo zaključuje: “Jedan čovjek nije zaslužan za oslobađanje države. Pa bio on i general Gotovina koji je masno naplatio sve“.

Završimo ovaj festival gnjevnih jugonostalgičara s Romanom Katunarićem koji se zabrinuto pita: “Jel’ u filmu prikazana otmica draguljareve supruge u Parizu…“. Pri tome je Romano zaboravio dodati i točku i upitnik.

Začuđeni Tinki Vinki se čudi: “Vidi došli svi bivši iz JNA“. Nisam provjerio ili mi se samo čini da su Marinić, Mikoš i Katunarić bili članovi žirija u Puli. Ili su barem istog mentalnog sklopa. Titoisti, jugovići, feralovci… hvala Bogu, neka ste vi nama tu i neka kmečite k’o prase kad ga se kolje! To je i najveća vrijednost ovog Vrdoljakovog filma. Isplivaste na površinu! Ili kako bi rekao duhoviti srpski glumac Zoran Radmilović: “Ti kad umreš ne znaš da si umro i nisi tužan. Tužni smo mi. Isto je i kad si glup…“. Samo što mi nismo zbog vas tužni!

Kad se već ponavljam, hajmo još jednom citirati  mudrog Zlatka Lukeža: “Posljednja večera se nikako nije mogla dogoditi u Hrvatskoj. Mnogi bi Isusa izdali već za doručak“.

 

Izvor: projektvelebit.com

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.