Zvonimir Troskot: POKREĆEM INICIJATIVU U SABORU ZA PRIZNAVANJE GENOCIDA NAD ARMENCIMA

Ovih dana se prisjećamo 'Velikog zločina', odnosno genocida nad Armencima, prvog i najviše prešućivanog genocida u 20. stoljeću. Genocid je počeo 24. travnja 1915. godine kada su Osmanlije uhitile i deportirale oko 250 utjecajnih armenskih intelektualaca

0
Ovih dana se prisjećamo ‘Velikog zločina’, odnosno genocida nad Armencima, prvog i najviše prešućivanog genocida u 20. stoljeću. Genocid je počeo 24. travnja 1915. godine kada su Osmanlije uhitile i deportirale oko 250 utjecajnih armenskih intelektualaca.
Tijekom i nakon prvog svjetskog rata Osmanlije su prema procjenama pobili oko 1,5 milijuna Armenaca, a oni koji su uspjeli nekako preživjeti su završili u zapadnim zemljama. Mnogi Armenci su pogubljeni na okrutan način vješanjem i streljanjem, žene su silovane i mučene, a mnoga djeca i žene su umirali od iznemoglosti i mučenja u hodu kroz pustinju do Sirije.
Cilj ovih zločina je bio objedinjavanje turskog etničkog područja, stvaranje dominantne jednonacionalne države te odstranjivanje kršćana (Armenaca) s njihovih povijesnih područja.
Turska i danas poriče genocid govoreći o zločinima u građanskom ratu, a neke zapadne zemlje se zbog političko-kalkulantskih razloga boje ovo istrebljenje Armenaca nazvati genocidom ne želeći se zamjeriti Turskoj. No, kako bi rane uistinu počele zacjeljivati, te kako bi se stvarali uvjeti za pomirenje i suradnju, nužno je priznati povijesnu istinu o pokušaju potpune eliminacije Armenaca. Dok god šutimo o tome i dok god poričemo to, i sami sudjelujemo u produženju zla i tragedija.
Upravo s ciljem poticanja kulture sjećanja i priznavanja dugo skrivane povijesne istine, pozivam Hrvatski sabor i Vladu da kao država priznamo genocid nad Armencima.
Kao međunarodni tajnik Mosta i saborski zastupnik pokrenuti ću ovu inicijativu i u Saboru kako bi se i Republika Hrvatska pridružila 30-ak drugih država koje su svojim iskazima stali na stranu povijesne istine i pravde, te time i simbolički odbacile bilo kakve pokušaje ignoriranja i relativizacije zlih čina.
U ovim danima smo zajedno u mislima i molitvama s hrabrim i neslomljivim armenskim narodom!
Zvonimir Troskot, međunarodni tajnik Mosta
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.