1000 godina od prvog spomena župe u Novigradu na Dobri

Foto: Radio Mrežnica
0

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novigradu na Dobri u nedjelju 12. kolovoza velikom je svečanošću proslavila svoj velikii jubilej- tisuću godina prvog spomena ove župe, tada pod nazivom župa Dobra.

Brojni vjernici i hodočasnici stigli su u mjesto uz obalu Dobre koje piše povijest katoličke vjere već punih 10 stoljeća i kroz misno slavlje koje je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski osnažili, a onda i svjedočili svoju vjeru.

Predvoditelj slavlja mons. Mijo Gorski, foto: Radio Mrežnica.

Svečana procesija oko crkve i glavnog oltara označila je i početak slavlja za kojeg se ova župa pripremala nekoliko mjeseci, kroz brojne duhovne obnove i događanja koja su privukla velik broj vjernika.

U svojoj propovijedi Biskup je podsjetio na velikih tisuću godina slavljenja vjere na ovim prostorima, na kojima su se izmijenile i države, i vlasti, i vojske, ali je vjera ostala, a župa Novigrad upravo svojim jubilejom i svjedoči tu postojanost.

– Nikad nemojte gubiti nadu, gubiti vjeru, poručio je biskup Gorski.

Foto: Radio Mrežnica.

Župnik pater Filip Vicić zahvalio je svima koji su kroz svoj rad, molitvu, predanje pridonijeli današnjem događaju, ali i podsjetio na sve one generacije i sve one koji su u ovih tisuću godina ovu župu stvarali, radili, molili, ovdje pronalazili utjehu, ovdje se krstili, vjenčali, ovdje su pokopani.

-Zahvaljujem svima njima slaveći ovaj veliki jubilej, rekao je župnik uz poruku da je pred župom “idućih 1000 godina”.

Tekst i foto: radio-mreznica.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.