Jubilarni, 20. Krapinafest

0
Završna pjesma Krapinafesta
Na kraju festivala Ivica Pepelko je, zajedno s ostalim izvođačima, otpjevao svoju pjesmu “Fala ti Bože za ovaj dan”.

Poznati festival duhovne glazbe, jubilarni 20. Krapinafest, održan je u nedjelju 15. svibnja, u prepunoj krapinskoj Festivalskoj dvorani, u organizaciji Zbora “Bolji svijet” i Franjevačkog samostana u Krapini, a nastupio je 21 izvođač iz Hrvatske i susjedne Slovenije.

Riječ je mahom o najpoznatijim imenima hrvatske duhovno-glazbene scene u posljednjih 20-ak godina su: Zbor Bolji svijet, Kikići i genijalci, Veronika Jambrek, Vokalni ansambl Lira, Siniša Česi, Magnificat band, Aledory, Danijela Sisgoreo Morsan, Mješoviti vokalni ansambl Krunica, Ivan Benc, fra Miroslav Petrac, Antonio Tkalec, Dragutin Hrastović, Poklon i Kumi, pater Janez Ferlež, Kefa, Željka Marinović, Davor Terzić, Ženska vokalna grupa Kajda, Ivica Pepelko i Čedo Antolić, koji su iz riznice stotina lijepih duhovnih melodija Krapinafesta izveli svoje najljepše pjesme. Gosti jubilarnog Krapinafesta bili su članovi Dječjeg zbor župe sv. Nikole biskupa iz Krapine Isusovi anđeli, koji su svojim scenskim prikazom i gestakulacijama na temu djela milosrđa izmamili od gledatelja dugotrajni pljesak. Voditelji programa Karmen Špiranec i Velimir Čajko tijekom večeri podsjetili su nazočne na brojne događaje iz povijesti festivala, kontekstualizirajući tako i suvremenu duhovnu glazbu u novijoj hrvatskoj povijesti. Festival je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar–Kitarović, te pokroviteljstvom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, Grada Krapine i Krapinsko zagorske županije.

Izvođaći, Krapinafesta

Među brojnim uglednim uzvanicima festivala nazočnim posjetiteljima obratili su se: Vlasta Hubicki, predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović te izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića predstojnik Ureda za kulturna dobra mons. Nedjeljko Pintarić te provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda p. Ilija Vrdoljak, koji su svi redom istaknuli veliku ulogu festivala Krapinafest u modernoj duhovnoj glazbi cijele Hrvatske. Na završetku koncerta svima je na slavljenju Boga i čašćenju Blažene Djevice Marije te lijepom ugođaju i druženju zahvalio gvardijan Franjevačkog samostana u Krapini p. Ferdo Posavec.

Davor Terzić, kantautor i pjevač.

Uoči festivala provincijal Vrdoljak predvodio je svečano misno slavlje u crkvi svete Katarine Aleksandrijske kod Franjevačkog samostana te otvorio i izložbu „20 godina suvremene duhovne glazbe u Krapini“.
Glavni medijski pokrovitelj bio je Radio Kaj koji je Krapinafest i prenosio na svojim frekvencijama, a festival redovito medijski prate i Hrvatski katolički radio, Radiopostaja Mir Međugorje, Radio Marija, Glas Koncila, Laudato – televizija, portal Laudato.hr te Udruga Kajscena.

DSC_0185
Legenda hrvatske duhovne glazbe, kantautor i pjevač Čedo Antolić.

Tijekom proteklih 19 godina na festivalu Krapinafest nastupilo je oko 200 izvođača iz cijele Hrvatske i nekoliko susjednih zemalja. Dosadašnji festivali iznjedrili su ukupno 365 skladbi, a 20 odabranih nalazi se na nosaču zvuka kojeg je povodom jubileja festivala objavila udruga „Kajscena“.

FullSizeRender
Zajednički završni nastup svih sudionika jubilarnog, 20. Krapinafesta.

„Prvi festival Krapinafest održan je 13. srpnja 1997. te je u svojim prvim godinama pratio pripravu za Veliki jubilej kršćanstva na koje je potaknuo papa Ivan Pavao II. Festival Krapinafest je jedan od mogućih odgovora na Papin poziv na novu evangelizaciju Crkve i svijeta. Cilj Krapinafesta, zacrtan je prije 20 godina, a to je pjesmom i glazbom proslaviti Gospodina, te kroz duhovne skladbe ukazivati i poticati svakog slušatelja na mir i dobro“, ističe idejni začetnik i direktor festivala Ivan Benc.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.