Jedinstvena izložba “Ne/Izliječeni sveci” u jedinstvenoj Domitrovićevoj kuli

0

IMG_4596

„Ne/Izliječeni sveci Istraživački i konzervatorsko-restauratorski radovi na polikromiranim drvenim skulpturama iz fundusa Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije“ naziv je izložbe koja je u ponedjeljak 2. svibnja 2016. godine predstavljena javnosti u Domitrovićevoj kuli na zagrebačkom Kaptolu.
O izložbi koja će biti otvorena u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u srijedu, 4. svibnja govorili su mons. Nedjeljko Pintarić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, Aleksandar Battista Ilić, dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (ALU), Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Zvjezdana Jembrih, predstojnica Katedre za restauriranje umjetnina pri ALU, Danko Šourek s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Martina Lochert, studentica 5. godine Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina pri ALU.

IMG_4655

Danas smo ovdje zahvaljujući zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu, utemeljitelju Dijecezanskog muzeja, njegovu ravnatelju Kamilu Dočkalu, te Odsjeku za konzerviranje i restauriranje Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, čiji su studenti u posljednjih 7 godina dolazili na Nadbiskupski duhovni stol i obavljali svoj terenski rad – rekao je u svom obraćanju mons. Pintarić, dodajući da ono što su studenti svojim trudom i zanimanjem obnovili možemo danas vidjeti u Domitrovićevoj kuli.

Govoreći o ulozi ALU-a u ovakvim projektima, dekan Ilić istaknuo je da Akademija educira i daje vještine, no tehnika i tehnologija nisu razlog samima sebi, već je ovdje riječ o slavljenu života. Ključna uloga studenata, kazao je Ilić, nije samo da obnavljaju te predmete, nego da vrate život u skulpture.

04.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović naglasio je kako ovaj projekt vidi kao početak i istinsku inicijativu za otvaranje Dijecezanskog muzeja i predstavljanje kulturne baštine koja se čuva zahvaljujući Alojziju Stepincu i njegovim nasljednicima.

Crkva u svojim temeljima ima očuvanje kulturne nacionalne baštine i da nije bilo Crkve ne znam što bi nam ostalo – napomenuo je Gašparović.

Predstojnica Katedre za restauriranje umjetnina pri ALU Zvjezdana Jembrih prisjetila se početaka suradnje Zagrebačke nadbiskupije i profesora i studenata ALU-a, koja seže u 2006. godinu i u koju su do danas ugrađene tisuće sati u rad, učenje i podučavanje.

10.

Povijesni značaj Domitrovićeve kule u kojoj se smjestio postav izložbe predstavio je Danko Šourek s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zaslugu za ovu izložbu moramo pripisati i zagrebačkom biskupu s početka 17. stoljeća Petru Domitroviću, koji je ovu kulu uredio. Kao šta ta kula danas štiti skulpture tako je štitila i katedralu, Kaptol i nadbiskupski dvor u 16. stoljeća od najezde Osmanlija – rekao je Šourek.

06.

Predstavljanje izložbe za javnost zaključila je Martina Lochert, studentica ALU-a koja je sudjelovala u obnovi triju izloženih skulptura. Jako mi je drago vidjeti obnovljene skulpture i skulpture koje su u puno boljem stanju nego kad su došle kod nas na Odsjek – kazala je Lochert, te pozvala sve zainteresirane da pogledaju postav izložbe, ali i da sudjeluju u interaktivnim radionicama koje će se održavati pored kapele svetog Stjepana na Kaptolu.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.