20 godina Vojnoga ordinarijata u Republici Hrvatskoj

Foto: Z. F.
0

Zahvalno euharistijsko slavlje u prigodi proslave 20. obljetnice uspostave Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj u srijedu 13. prosinca u zagrebačkoj prvostolnici predvodio je vojni biskup u RH Jure Bogdan. U koncelebraciji bili su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, drugi hrvatski nad/biskupi te tajnik Apostolske nuncijature mons. Janusz Stanislaw Blachowiak koji je prije početka mise pročitao poruku pape Franje.

U prigodi slavlja 20. obljetnice osnutka Vojnoga ordinarijata u RH papa Franjo upućuje svima nazočnima srdačan pozdrav, želeći da ova svečana obljetnica bude koristan trenutak u rastu u crkvenome zajedništvu. Taj rast, kako ističe Papa, očituje se u odgovornom naviještanju evanđelja, tj. u svjedočanstvu žive nade i ljubavi koja podupire svakoga čovjeka u velikodušnome služenju bližnjemu i domovini, ističe se u poruci.

Foto: Z. Franc

U homiliji je biskup Bogdan rekao da je svaka obljetnica prilika za spomen i zahvalu. „Okupili smo se danas u Božjem hramu koji nije samo prvostolnica zagrebačkoga nadbiskupa, nego je i jedan od identitetskih simbola Crkve u Hrvata i cijelog hrvatskog naroda. Zagrebačka prvostolnica na vidljiv način polaže naš ljudski spomen u Božje ruke. Ovdje su zgusnute tolike uspomene na velikane iz hrvatske povijesti, od Zrinskih i Frankopana do blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjega kardinala Franje Kuharića. Na taj način ova prvostolnica okuplja i ujedinjuje čitavu domovinu Hrvatsku, prikazujući je svemogućem Bogu kao dar i prinos. Stoga nije slučajno da na ovome mjestu slavimo svečanu misu zahvalnicu u povodu dvadesete obljetnice utemeljenja Vojnog ordinarijata – Vojno-redarstvene biskupije u Republici Hrvatskoj. To činimo također u novoj liturgijskoj godini u kojoj se spominjemo dvadesete obljetnice proglašenja blaženim bl. Alojzija Stepinca, nadbiskupa, kardinala, mučenika”, rekao je vojni biskup.

Foto: B. Čović

Nadalje je istaknuo da „slaveći 20. obljetnicu utemeljenja Vojno-redarstvene biskupije, osjećamo da nas je Bog tijekom ova dva desetljeća ispunjao snagom. Svatko od nas donosi danas pred Boga svoju osobnu zahvalu koja na oltaru postaje naša zajednička zahvala – euharistija. Kao biskup vojni ordinarij u svoju zahvalu Bogu uključujem prije svega vas hrvatske vojnike, policajce i djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane, vas hrvatske branitelje, vaše obitelji, a osobito sve naše poginule i nestale. U ovome se trenutku duhovno sjedinjujemo i s hrvatskim vojnicima (i policajcima) koji su na mirovnim misijama po svijetu. Zahvalan sam za svoje suradnike u Ordinarijatu, a osobito za naše svećenike na terenu, vojne i policijske kapelane bez kojih je nezamisliva pastoralna skrb u našoj biskupiji. Osobito zahvaljujem hrvatskim biskupima i redovničkim poglavarima koji nam daju na raspolaganje članove svojih zajednica za pastoralno djelovanje u Vojnome ordinarijatu. Zahvaljujem Bogu za prvoga vojnog biskupa u Republici Hrvatskoj, moga prethodnika mons. Jurja Jezerinca. Dragi biskupe, hvala Vam na Vašem vjernom i predanom služenju, na Vašem neumornom hodu zajedno s našim vojnicima, policajcima i braniteljima. Hvala Vam što nas kao vojni biskup u miru i dalje pratite svojom molitvom, nazočnošću i pastoralnom pomoću”.

Foto: Z. Franc

U homiliji biskup je upozorio na opasnost zaborava na svim razinama, pojasnivši: „Ako muž zaboravi na obećanje koje je dao svojoj ženi pred oltarom, onda brak propada. Ako roditelji zaborave na odgovornost prema svojoj djeci, onda se obitelj raspada. Ako jedan narod zaboravlja svoje branitelje, one koji su se za nj žrtvovali, onda se zajednički dom urušava i ne može dobro završiti. Važno je njegovati i promicati spomen na osobe i događaje iz Domovinskoga rata jer je to temelj naše slobode i neovisnosti. Ovo je trenutak kad se pitamo ima li Domovinski rat dovoljno prostora u školskim programima i udžbenicima? U prikazivanju povijesnih zbivanja, onih daljnjih i onih bližnjih, vodi li nas načelo istinoljubivosti? Što činimo i što još možemo učiniti za žive hrvatske branitelje?” U osvrtu na misna čitanja, propovjednik se posebno zaustavio na riječima svetoga Pavla „Zahvaljujem Bogu svojemu svagda za vas zbog milosti Božje koja vam je dana u Kristu Isusu. U Njemu se obogatiste i ne oskudijevate ni na jednom daru čekajući objavljenje Gospodina našega Isusa Krista”. „Tim riječima Pavao zapravo upućuje na put svake kršćanske zajednice, pa tako i naše Vojne biskupije. Danas zahvaljujemo Bogu što nas je okupio u Vojnoj biskupiji, ‘u zajedništvu vjere i sakramenata sa svojim biskupom zaređenim u apostolskom nasljedstvu’ pod prvenstvom Rimskoga biskupa, Pape. Radosni smo što je našu biskupiju utemeljio jedan svetac, papa Ivan Pavao II.

„Budite i ostanite ponosni sinovi ove zemlje i njezinih građana kojima služite. Ostanite vjerni idealima za koje ste položili prisegu u promicanju mira i zajedništva među ljudima i narodima. I ne zaboravljajte svoje povijesne, kulturne korijene koje ste baštinili i koje valja sada prenijeti novim naraštajima. Neka vas prati zagovor i zaštita Gospe Velikoga krsnoga zavjeta čiju ste krunicu u najtežim trenucima rata nosili oko vrata i izvojevali pobjedu i slobodu, kao i zagovor sv. Ivana Pavla II. utemeljitelja Vojne biskupije i našega blaženoga mučenika Alojzija Stepinca u čijom smo katedrali slavili ovo svečano slavlje”

Zahvalni smo što nas je Bog obdario bogatstvom svojih milosti i želimo nastaviti na tome putu iščekujući slavni Kristov dolazak”, rekao je te nastavio: „Put koji trebamo prevaliti zna biti i trnovit i zahtjevan. Dogodi se da nam snage klonu. U takvim trenucima možemo opstati jedino ako nam je pogled uperen u Krista. Zasigurno smo doživjeli trenutke kada nas je vjera ispunjala radošću te smo osjećali da je lijepo biti vjernik, pripadnik Katoličke Crkve. No, katkada imamo i suprotno iskustvo. Čini se da u današnje vrijeme nije lako živjeti kršćanski i djelotvorno svjedočiti svoju vjeru pred drugima. Isus nam obećava odmor, a mi doživljavamo vjeru i Božje zapovijedi kao teret koji nas pritišće. Ponekad se osjećamo umornima, dotučenima. Isusov jaram nam je gorak, a Njegovo breme preteško. Kao kršćani često moramo ići ‘protiv struje'”, rekao je biskup, upozorivši da „tko javno zastupa kršćanske vrednote, primjerice na području zaštite nerođenoga života ili u pitanjima braka i obitelji, nerijetko biva ismijavan, ignoriran, odbacivan”.

Dvadeseta obljetnica utemeljenja naše Vojne biskupije milosni je trenutak spomena i zahvale. Ne budimo robovi zaborava, zatvoreni u se i nagriženi problemima, nego dopustimo da nas Krist preobrazi u ljude spomena koji će znati zahvaljivati za primljena dobra i crpiti snagu za put koji je pred nama. Znademo kome smo povjerovali. Krist je nada naša, rekao je biskup Bogdan te homiliju zaključio molitvom: „Gospodine Isuse Kriste, Dobri Pastiru svoje Crkve, zahvaljujemo ti na zajedništvu vjere i sakramenata u našoj Vojnoj biskupiji. Po zagovoru Blažene Djevice Marije, koju častimo u našoj biskupiji kao Gospu velikoga hrvatskog krsnog zavjeta, u zajedništvu sa svetim Ivanom Pavlom II., blaženim Alojzijem, blagoslovi sve vojnike, policajce i djelatnike ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja. Blagoslovi sve naše branitelje. Štiti i brani njihove obitelji. Ojačaj ih da trčeći ne sustaju, da se hodeći ne more. Ulij im nadnaravne kreposti vjere, ufanja i ljubavi. Vodi ih kako bi njihova služba bila na opće dobro naše Domovine i svih njenih stanovnika”.

Foto: Z. Franc

U molitvi vjernika molilo se za sve članove i djelatnike Vojnoga ordinarijata. Molitva je upućena i za sve preminule branitelje te ustrajnost u traženju istine o nestalima, kao i za sve oni koji tuguju. Nakon popričesne molitve čestitku Vojnome ordinarijatu za obljetnicu izrekao je predsjednik HBK nadbiskup Puljić. „Čestitam 20. obljetnicu utemeljenja Vojnoga ordinarijata u RH za dušobrižništvo vjernika katolika pripadnih Oružanih snaga i Redarstvenih službi koji je osnovan prije 20 godina u travnju 1997. Čestitam Vama biskupe Bogdane na zauzetom radu zajedno s vojnim i policijskim kapelanima koji Vam pomažu hraniti vjernike u vojno-redarstvenoj službi zdravim naukom i ljubavlju kako bi osnaženi duhovnim i ljudskim vrlinama mogli izgrađivati Božje kraljevstvo među ljudima i braniti slobodu i mir u društvu. Nakon dva desetljeća Vojne biskupije dobro je reći hvala brojnim pojedincima i institucijama”, rekao je, te nastavio „zahvalni smo Bogu za slobodu hrvatske države i njezinih ministarstava obrane, unutarnjih poslova i branitelja, te Vojnog ordinarijata koji uzorno surađuju na dobrobit njihovih pripadnika i njihovih obitelji.

Zahvalni smo pokojnom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu što je u dva navrata u kolovozu i rujnu 1991. pisao ondašnjem predsjedniku HBK sluzi Božjem kardinalu Franji Kuhariću da imenuje vrhovnoga dušobrižnika Hrvatske vojske, pa je već u listopadu 1991. postavljen mons. Juraj Jezerinac koji je tu službu brižljivo obnašao punih 25 godina, na čemu mu ovom prilikom od srca zahvaljujem. Zahvalni smo Svetoj Stolici koja je ustanovila Vojnu biskupiju, zahvalni smo svim vojnicima, braniteljima i redarstvenicima koji su kroz ovo vrijeme stavili na raspolaganje svoje sposobnosti, talente i znanje u obrani, obnovi i izgradnji domovine. Posebice smo zahvalni onima koji su stradali i položili svoje živote od prvoga poginulog redarstvenika Josipa Jovića do nedavno preminulog generala Slobodana Praljka”.

Foto: B. Čović

Obraćajući se pripadnicima Oružanih snaga RH i braniteljima, nadbiskup Puljić je rekao: „Budite i ostanite ponosni sinovi ove zemlje i njezinih građana kojima služite. Ostanite vjerni idealima za koje ste položili prisegu u promicanju mira i zajedništva među ljudima i narodima. I ne zaboravljajte svoje povijesne, kulturne korijene koje ste baštinili i koje valja sada prenijeti novim naraštajima. Neka vas prati zagovor i zaštita Gospe Velikoga krsnoga zavjeta čiju ste krunicu u najtežim trenucima rata nosili oko vrata i izvojevali pobjedu i slobodu, kao i zagovor sv. Ivana Pavla II. utemeljitelja Vojne biskupije i našega blaženoga mučenika Alojzija Stepinca u čijom smo katedrali slavili ovo svečano slavlje”. Prije blagoslova otpjevan je svečani „Tebe Boga slavimo”.U molitvi vjernika molilo se za sve članove i djelatnike Vojnoga ordinarijata. Molitva je upućena i za sve preminule branitelje te ustrajnost u traženju istine o nestalima, kao i za sve oni koji tuguju. Nakon popričesne molitve čestitku Vojnome ordinarijatu za obljetnicu izrekao je predsjednik HBK nadbiskup Puljić.

„Čestitam 20. obljetnicu utemeljenja Vojnoga ordinarijata u RH za dušobrižništvo vjernika katolika pripadnih Oružanih snaga i Redarstvenih službi koji je osnovan prije 20 godina u travnju 1997. Čestitam Vama biskupe Bogdane na zauzetom radu zajedno s vojnim i policijskim kapelanima koji Vam pomažu hraniti vjernike u vojno-redarstvenoj službi zdravim naukom i ljubavlju kako bi osnaženi duhovnim i ljudskim vrlinama mogli izgrađivati Božje kraljevstvo među ljudima i braniti slobodu i mir u društvu. Nakon dva desetljeća Vojne biskupije dobro je reći hvala brojnim pojedincima i institucijama”, rekao je, te nastavio „zahvalni smo Bogu za slobodu hrvatske države i njezinih ministarstava obrane, unutarnjih poslova i branitelja, te Vojnog ordinarijata koji uzorno surađuju na dobrobit njihovih pripadnika i njihovih obitelji.

Foto: Z. Franc

Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirala Klapa sv. Juraj HRM i Policijska klapa sv. Mihovil uz orguljsku pratnju Ivana Ščepanovića, te Orkestra Oružanih snaga RH kojim je ravnao pukovnik Miroslav Vukovojac-Dugan. Misi su uz pripadne vojnih i policijskih snaga i branitelja, nazočili i izaslanik predsjednice RH general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Željko Reiner, ministar obrane Damir Krstićević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar branitelja Tomo Medved. (IKA)

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.