30.000 godina stare zidne slikarije u Istri

Izvor: Svjetlo riječi
0

 

U Romualdovoj pećini u Istri otkrivene su paleolitičke pećinske slikarije, stare preko 30.000 godina, prve takve u Hrvatskoj.

Međunarodni znanstveni tim otkrio je da u Romualdovoj pećini u Istri postoje prapovijesne slikarije iz razdoblja paleolitika, stare više od 30.000 godina, na kojima su prikazani bizon, divokoze i ljudske figure. Dva hrvatska znanstvenika, Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre i Ivor Karavanić s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koautori su članka objavljenog u travanjskom broju jednog od najuglednijih svjetskih arheoloških časopisa Antiquity, u kojem je predstavljeno ovo otkriće. Rad pod nazivom „Širenje horizonata paleolitičke stijenske umjetnosti: lokalitet Romualdova pećina“ potpisuje međunarodni tim pod vodstvom Aitora Ruiza-Redonda.

„Ovo je prvi primjer umjetnosti na području Hrvatske. To je pećinsko slikarstvo najvjerojatnije starosti oko 30.000 godina. Imamo odgonetnute prikaze bizona, divokoze, ljudi, trokutova. Ovo je nešto što se može usporediti s najstarijim nalazima iz Rumunjske, Francuske i Španjolske i to nas svrstava u istu ravan s njima”, izjavio je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkoga muzeja Istre.

Romualdovu špilju već nazivaju hrvatskom Altamirom. Ovi crteži svjedoče o iskonskoj čovjekovoj potrebi da se izrazi. „Da li je tu riječ o nekakvoj lovnoj strategiji – nacrtamo bizona na zidu pa ćemo ga lakše uloviti – ili je riječ o tome da su to nekakvi duhovi naših predaka, ili nas samih, to je nešto o čemu možemo spekulirati”, objasnio je Komšo koji je u sklopu projekta CRORA (Croatian Rock Art) već 2010. godine otkrio postojanje crteža crvenom bojom na zidovima Romualdove špilje. Međunarodni tim stručnjaka radio je potom na projektu BALKART, pod pokroviteljstvom Republike Francuske i Arheološkoga muzeja Istre.

U Romualdovoj pećini pronađene su tako 44 slikarije. Ističe se nekoliko crteža bizona, divokoze, ljudi i trokutova, koji redovito simboliziraju ženski spol. Crteži su u lošem stanju. Znanstvenicima su bile potrebne godine da ih otkriju. Traži se zato način kako će ih se predstaviti javnosti. Jer Romualdova špilja zaštićeno je područje. „Kako to očuvati, dakle arheologiju, i prirodnu baštinu i šišmiše koji obitavaju na tom području, u toj pećini, a da to bude održivo?”, pita se Silvia Buttignoni, ravnateljica ustanove Natura Histrica.

Dugo je vremena postojalo mišljenje da su primjeri zidnoga slikarstva posebnost južnih dijelova Francuske i sjevera Španjolske. No, godine 2010. otkriveni su primjeri pećinskoga zidnog slikarstva na području Rumunjske, u pećini Coliboaia. Uz rumunjske, istarske su zidne slike jedine pećinske slike pronađene na Balkanu, što dokazuje da sličnih slikarija ima i drugdje u Europi. Slične su gravure, tzv. petroglifi, pronađene u pećini Badanj, nedaleko od Stoca u Bosni i Hercegovini, ali tamo nije riječ o figurativnim prikazima. Najavljeno je kako će u okviru novoga projekta koji će financirati Britanska akademija (British Academy) biti provedena dalja istraživanja u Romualdovoj špilji, ali i u pećini Badanj.

Romualdova špilja ili Špilja sv. Romualda zaštićeno je prirodno područje na južnoj strani brda Sveti Martin, na kraju Limskoga zaljeva, nedaleko od Rovinja u Istri. Već je poznata kao paleolitičko nalazište, odnosno arheološko nalazište iz kamenoga doba. Prisutnost čovjeka iz mlađega kamenog doba potvrđena je nalazom zuba djeteta iz skupine Homo sapiens. Danas postoji mišljenje da je špilja korištena tek povremeno, kako u slojevima nije potvrđeno postojanje ognjišta. Prema predaji ondje je u 11. stoljeću kao pustinjak živio sv. Romuald. Tijekom ljetne sezone organiziraju se posjeti ovoj špilji, ali su po broju posjetitelja nužno ograničene (najviše 10 osoba), radi neometanja kolonije velikoga šišmiša, ugrožene i zakonom zaštićene životinjske vrste.

 

Izvor: Svjetlo riječi
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.