Karlobag: Usamljeni biser burne povijesti

Izvor: pixabay.com
0

 

KARLOBAG – Iako se prvi put Karlobag spominje 1580. godine, povijest mu seže daleko u doba Rimljana kad se zvao Vegium. Okružen moćnim Velebitom, u njemu danas živi manje od 500 ljudi.

Vegium, Bag i Karlobag – ustvari su nazivi za isto mjesto. Toponimi su se mijenjali kroz povijest zbog, uglavnom osvajačkih (ne)prilika, a Bag je zanimljivo – nazvan prema susjednom otoku Pagu s kojeg su nekadašnji stanovnici u nekom trenutku povijesti mogli samo gledati svoje osvojeno mjesto.

Karlobag – Photo: Boris Kačan

Povijest se naposljetku pobrinula za lijepu priču o Karlobagu, pa je Bag nakon rušenja od strane Osmanlija 1525. godine, obnovio nadvojvoda Karlo II. Štajerski, po kojem je dobio današnje ime (od 1580. spominje se kao Karlobag).

Od 1580. do 1693. bio je u sastavu Vojne krajine. Godine 1593. mletački providur Almoro Tiepolo ponovo je srušio Karlobag. Gradić je obnovljen 1672. Marija Terezija potvrdila mu je 1757. status grada, a od 1787. je i slobodna luka. Za napoleonskih ratova 1813. bombardirala ga je engleska flota. Godine 1881. priključen je civilnoj Hrvatskoj. U XX. st. razvija se kao turističko središte (osobito nakon izgradnje gradskoga kupališta 1920). Stradao u savezničkom bombardiranju za II. svjetskoga rata.

Karlobag – Photo: Boris Kačan

Karlobag je i pomalo usamljen, jer do prvih i najmanjih gradova treba prevaliti bar 50ak km vijugave magistrale. Do Starigrada je 48 km, Senja 64 km, Zadra 93,5 km, a Rijeke 128 km.

Ionako tešku povijest ovog hrabrog gradića dodatno brije ledena bura koja se slijeva niz obronke planine Velebit. Pa s obzirom da je pomalo zapostavljen u odnosu na već čuveni Senj, odabir Morske slike Borisa Kačane, vjerujemo da je zaslužen.

Autor: J. G.

Izvor: http://morski.hr

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=yVzgo9s3G1E

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.