Amerikanci odbili primiti brod sa židovskim izbjeglicama – 1939.

Vlasti u SAD-u odbile su dati pristanak za pristajanja broda, s preko 900 židovskih izbjeglica iz Europe koji su bježali pred Hitlerovim nacističkim režimom

Izvor: pixabay.coom
0

 

Vlasti u SAD-u odbile su dati pristanak za pristajanja broda, s preko 900 židovskih izbjeglica iz Europe koji su bježali pred Hitlerovim nacističkim režimom. 

Četvrtog lipnja 1939. godine brod imena St. Louis, nakrcan s preko 900 židovskih izbjeglica iz Europe, koji su bježali pred Hitlerovim nacističkim režimom, pokušao je pristati uz obalu Floride i iskrcati svoje putnike na sigurno. Brod je prethodno bio odbijen na Kubi, a odbili su ga i Amerikanci. Poslali su dva plovila Obalne straže, koja su pratila brod pazeći da ne pristane uz američku obalu. Neki tvrde da su Amerikanci ispalili čak i pucanj upozorenja. Kapetan broda Gustav Schröder, premda Nijemac, brinuo se za putnike i čak je razmišljao da nasilno nasuka brod na američku obalu.

Nakon što su vlasti u SAD-u odbile dati pristanak za pristajanja broda, kapetan je nastavio prema Kanadi, no židovski useljenici su i tamo odbijeni. Na kraju se brod vratio u Europu i Židovi su iskrcani u Belgiji, Nizozemskoj, Britaniji i Francuskoj. Tamo su u to vrijeme bili sigurni od progona, no uskoro je Hitler osvojio Francusku, Belgiju i Nizozemsku. U Holokaustu su poginula ukupno 254 Židova s broda, samo zato jer su ih u američkim zemljama odbili primiti. Ipak, Židovi su kasnije cijenili napore kapetana Schrödera i dali mu titulu Pravednika među narodima.

Izvor: povijest.hr
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.