Analiza velikog Đukanovićevog povratka: Velikosrbi u Crnoj Gori i Vučić dobili snažan udarac

Smjenu prosrpskog ministra koji je relativizirao haaške presude i srebrenički pokolj pokrenuo je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić nakon pritisaka SAD-a i međunarodne zajednice koja je, uz to, tražila i jasnu osudu genocida u Srebrenici.

0

Smjenu prosrpskog ministra koji je relativizirao haaške presude i srebrenički pokolj pokrenuo je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić nakon pritisaka SAD-a i međunarodne zajednice koja je, uz to, tražila i jasnu osudu genocida u Srebrenici.

Obje odluke usvojene su, međutim, zahvaljujući glasovima oporbe, uz ključnu prevagu zastupnika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića koji su baš u tu svrhu prekinuli bojkot parlamentarnih sjednica.

Premijer Zdravko Krivokapić našao se zbog svega na udaru vlastitih partnera i vlastitih navijača. ali i pod kritikama vlasti iz Srbije. Iako vodi vladu s prosrpskom etiketom, sad ga se proziva kao izdajnika zbog priznanja srebreničkog genocida, a uspio se zamjeriti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi jer za nedavne posjete Beogradu nije, na njihovo traženje, potpisao ugovor o suradnji.

I sam Krivokapić već postaje svjestan apsurdnosti svojega položaja, pa tvrdi da njegovu vladu nitko ne doživljava kao svoju i svi je žele srušiti. Nakon što je najveća stranka vladajuće koalicije, prosrpska Demokratska fronta, najavila bojkot parlamenta i optužila vlastita premijera za izdaju birača i suradnju s Đukanovićevim DPS-om, Krivokapić im je vratio lopticu i za istu stvar optužio njih:

„Dužan sam građanima Crne Gore punu istinu o onome što se događalo i događa iza kulisa napada Demokratske fronte na Vladu Crne Gore: DF, zajedno s Demokratskom partijom socijalista i njihovim bivšim koalicijskim partnerima najdirektnije dogovara obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore, a sve u cilju raspisivanja novih parlamentarnih izbora“, napisao je Krivokapić na Twitteru. Odbacio je i tvrdnje da je u podgoričkoj skupštini stvorena nova većina, te je poručio da neće biti premijer protiv volje naroda. Kako god se završio ovaj crnogorski politički rašomon, jedno je sigurno: daljnja sudbina premijera Zdravka Krivokapića nije u njegovim rukama.

Na crnogorsku političku situaciju referirao se iz Beograda i Aleksandar Vučić, poručivši srpskom narodu u Crnoj Gori da će Srbija uvijek biti uz njih i da drže glavu gore.

Bivša desna ruka četničkog vojvode i ratnog zločinca Vojislava Šešelja, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako neće dopustiti da se donošenjem Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu “stavi kolektivan žig na svakog pripadnika našeg naroda”, jer je rezolucija općenita i u njoj se “ne spominju pojedinci koji su počinili užasna zlodjela”.

Nakon ovog zaokreta situacije u parlamentu Crne Gore, i neprestanog pritiska kojeg na ulicama svih crnogorskih gradova vrše domoljubi i građani Crne Gore svih nacija i vjera (ujedinjeni pravoslavni Crnogorci, muslimani, katolici Hrvati i Albanci i drugi), situacija u Crnoj Gori doživljava obrat. Politka velikosrspkih ekstremista na čelu s četničkim vojvodom Andrijom Mandićem kojeg snažno podržava Beograd i Vučić, počinje uzmicati i doživljavati poraz za porazom.

Iz DPS-a kažu da je pitanje postoji li u Crnoj Gori još uvijek vladajuća većina, te da je DPS spreman biti partner dijelu vlasti na europskoj platformi. DPS je nakon prošlogodišnjih izbora nudio podršku manjinskoj Vladi u kojoj ne bi bilo DF-a, ali je to odbijeno. U ovoj situaciji nisu niti nemogući prijevremeni parlamentarni izbori.

Crnogorci su odlučili – ne daju svoju državu velikosrbima ni po koju cijenu.

 

Izvor: narod.hr

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.