EKSKLUZIVNO: Posrbljivanje katoličke sakralne baštine u Boki kotorskoj: Stranica Likle COOLtura…

Na stranici Stranica Like COOLtura se bavi kulturnim dogadjanjima i promocijom kulture. Objavljivaćemo slikare, književnike, glumce, muzičare... stoji sljedeća 'neistinita' činjenica o sakralnoj baštini Boke kotorske sljedeće:

0

Na stranici Stranica Like COOLtura se bavi kulturnim dogadjanjima i promocijom kulture. Objavljivaćemo slikare, književnike, glumce, muzičare…  stoji sljedeća ‘neistinita’ činjenica o sakralnoj baštini Boke kotorske sljedeće:

 

Gospa od Škrpjela 
Skriveno i bajkovito ostrvo Gospa od Škrpjela jedinstveno je u svetu po svojoj istoriji i lepoti. Činjenica da se nalazi pored Perasta ‒ koji slovi za najlepši grad u Boki Kotorskoj ‒ čini to veštačko ostrvo još posebnijim spomenikom kulture.
To veštačko ostrvo napravljeno je krajem petnaestog veka, kada su, po legendi, braća Mortešić na hridi u Risanskom zalivu 22. jula pronašli sliku Gospe. Peraštani su 1452. godine odlučili da na tom mestu sagrade Bogorodici pravoslavni hram. Oko hridi je nabacano kamenje i podignuta mala kapela.
U današnjoj crkvi, koju su izgradili Venecijanci 1630. godine, nalazi se goblen koji je vezla Peraštanka Jacinta Kunić od 1803. do 1828. godine, čekajući muža pomorca. Reč je o unikatnom delu koje je izradila od sopstvenih vlasi.
Izvor:  https://www.facebook.com/lajk.kulturu/photos/a.491323091248835/1378253575889111

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.