Bijah slijep, a sada vidim!

0

U evanđelju četvrte korizmene nedjelje slušamo kako je Isus ozdravio slijepca od rođenja.

Isus ulazi u život ovoga slijepca od rođenja i traži od njega suradnju da bi progledao, ne zato jer ga Isus ne bi mogao iscijeliti samo riječju kako je to činio i ranije, nego zato što nam želi pokazati da za postizanje spasenja moramo surađivati s njime, moramo ustati i oprati kal s naših očiju. Ustati, otići do svećenika, pokajati se i tražiti odrješenje u sakramentu ispovijedi. Samo tako će svjetlo koje nam daje Gospodin ponovno moći zasjati u našim životima, a naše se oči otvoriti i prepoznati Njega koji je svjetlost svijeta.

Taj slijepac smo ti i ja, svaki put kad zatvorimo naša srca pred svjetlom koje nam Gospodin daruje, a upravo nam sakrament pomirenja ponovno otvara srca i pušta Isusa unutra. Isus nas ne tjera da ga pustimo u svoje živote, on tiho kuca na vrata naših srdaca strpljivo čekajući da mu otvorimo i da ga pustimo u središte našega postojanja.

Isus je svjetlost koja u naš život donosi radost i spasenje, a na nama je da pred tim svjetlom ponekad jednostavno zatvorimo oči i učinimo korak vjere koji nas približava Njemu.

Priznajmo se danas grešnima, slijepima i sigurno ćemo biti izvedeni na svjetlo!

ČETVRTA KORIZMENA NEDJELJA:

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Isus prolazeći ugleda čovjeka slijepa od rođenja. pljune na zemlju i od pljuvačke načini kal pa mu kalom premaza oči. I reče mu: »Idi, operi se u kupalištu Siloamu!« – što znači »Poslanik.« Onaj ode, umije se pa se vrati gledajući. Susjedi i oni koji su ga prije viđali kao prosjaka govorili su: »Nije li to onaj koji je sjedio i prosio?« Jedni su govorili: »On je.« Drugi opet: »Nije, nego mu je sličan.« On je sam tvrdio: »Da, ja sam! Tada odvedoše toga bivšeg slijepca farizejima. A toga dana kad Isus načini kal i otvori njegove oči, bijaše subota. Farizeji ga počeše iznova ispitivati kako je progledao. On im reče: »Stavio mi kal na oči i ja se oprah – i evo vidim.« Nato neki između farizeja rekoše: »Nije taj čovjek od Boga: ne pazi na subotu.» Drugi su pak govorili: »A kako bi jedan grešnik mogao činiti takva znamenja?« I nastade među njima podvojenost. Zatim ponovno upitaju slijepca: »A što ti kažeš o njemu? Otvorio ti je oči!« On odgovori: »Prorok je!« Odgovore mu: »Sav si se u grijesima rodio, i ti nas da učiš?« i izbaciše ga. Dočuo Isus da su onoga izbacili pa ga nađe i reče mu: »Ti vjeruješ u Sina Čovječjega?« On odgovori: »A tko je taj, Gospodine, da vjerujem u njega?« Reče mu Isus: »Vidio si ga! To je onaj koji govori s tobom!« A on reče: »Vjerujem, Gospodine!« I baci se ničice preda nj.
Riječ Gospodnja!

Foto: pixabay.com

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.