Boka kotorska: Hrvatska zajednica obilježila stradanje Hrvata u Bogdašićima

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatske građanske inicijative posjetili su danas Bogdašiće, mjesto stradanja šest nedužnih Hrvata, koji se dogodio 12. 7. 1944. god. Događaju su prisustvovala i nekolicina mještana, podsjetivši na ovaj surovi i strašan zločin nad nedužnim ljudima

Foto: Dražen Zetić, Bogdašići, 2016.
0

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatske građanske inicijative posjetili su danas Bogdašiće, mjesto stradanja šest nedužnih Hrvata, koji se dogodio 12. 7. 1944. god. Događaju su prisustvovala i nekolicina mještana, podsjetivši na ovaj surovi i strašan zločin nad nedužnim ljudima.

Na početku, prisutni su se pomolili za duše stradalih.

Potpredsjednik HGI – ja i mještanin Ilija Janović je istakao da današnje okupljanje znači jedno podsjećanje i uspomenu na stradale civile, čiji je život okončan na jedan mučki i zvjerski način od četničkih  postrojbi, koje su bile u službi njemačkog okupatora. Janović je rekao da iako je prošlo 77 godina od ovoga događaja, ne treba ga zaboraviti, jer način na kojima je ljudima oduzet život ne zaslužuje nitko te da takav događaj nije iznimka već samo jedan od mnogih.

iZViZVOR
Izvor: radiodux.me

Trebamo biti svjesni činjenice da koliko god vremena prošlo od nekih događaja, koji su obilježili određeni period, ne smijemo zaboraviti nevine žrtve i ne podsjetiti generacije koje dolaze  na činjenicu da su u prošlosti, i ne tako davnoj, stradali nevini i da pouka tih surovih stradanja i zločina mora imperativno biti da se ovakvi događaji ne ponove.

Na putu između Gornjih Bogdašića i Gornje Lastve podignut je spomenik ubijenim rodoljubljima, žrtvama četničkog terora: Antu N. Ciku, Jozu M. Markoviću i Luki N. Brkanu, Petrović Niku, Maslovar Danici, Maslovar Tripu. Spomenik je podignut 1979. Postavljen je na visokoj stijeni u obliku kvadratnog kubusa, na koji se naslanja piramidalno obrađen element.

 

 

Izvor: radiodux.me

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.