Boka od Kotora: »Ljepšega na svijetu nema«

PRONAĐENE FOTOGRAFIJE S POVIJESNOGA POHODA BL. ALOJZIJA STEPINCA BOKI KOTORSKOJ

0

 

 

Ususret Fešti sv. Vlaha Dubrovačka je biskupija objavila fotografije koje su nedavno pronađene u bivšem domu dubrovačkoga biskupa. Riječ je o originalnim fotografijama bl. Alojzija Stepinca prigodom njegova posjeta Boki kotorskoj 1941. godine uz proslavu zaštitnika Kotora sv. Tripuna.

Te 1941. godine nadbiskup Stepinac predvodio je u Dubrovniku glavno pontifikalno slavlje i procesiju na Svetoga Vlaha 3. veljače. U Dubrovnik je stigao parobrodom 1. veljače i priređen mu je svečani doček u luci i u katedrali. Sljedećega dana, 2. veljače, nadbiskup je otputovao u Boku kotorsku kako bi obišao taj kraj i sudjelovao u početnim svečanostima proslave sv. Tripuna, zaštitnika Kotora, koji se slavio istoga dana kad i u Dubrovniku sv. Vlaho. Dubrovačka biskupija tada nije imala biskupa ordinarija nego je njome, kao apostolski administrator, upravljao kotorski biskup mons. Pavao Butorac. Tako da je biskup Butorac predvodio 3. veljače pontifikalno slavlje proslave sv. Tripuna u Kotoru, a nadbiskup Stepinac pontifikalno slavlje svetoga Vlaha u Dubrovniku. Za tu Festu sv. Vlaha stigli su i drugi visoki gosti iz Zagreba, među kojima i tadašnji hrvatski ban Ivan Šubašić.

U dvobroju Lista Dubrovačke biskupije, koji je tada bio i službeno glasilo Kotorske biskupije, od 22. veljače 1941. donosi se izvješće o proslavama. Opisuje se kako je zagrebački nadbiskup Stepinac, hrvatski metropolit, u pratnji svoga tajnika Franje Šepera, a na poziv kotorskoga biskupa, stigao u Kotor na Svijećnicu 2. veljače kako bi djelomično sudjelovao u svečanostima proslave sv. Tripuna.

U Listu Dubrovačke biskupije stajalo je, među ostalim, i da se nadbiskup Stepinac iz Dubrovnika dovezao u Herceg-Novi automobilom oko 7 sati ujutro. Ondje je slavio tihu misu u nadžupnoj crkvi sv. Jeronima te pohodio školske i redovničke ustanove. U Perastu je pregledao znamenitosti grada i općinski muzej, a u svetište Blažene Gospe od Škrpjela, na otočiću kod Perasta, »ljepote i krasote kojeg mnogo su se dojmile preuzvišenog g. Nadbiskupa tako da se je izrazio da ljepšega na svijetu nema«. Bio je i u Dobroti, a posebno je svečano bio dočekan u Kotoru, uz neizostavnu nazočnost Bokeljske mornarice i uprave Bratovštine, dok su svečano zvonila zvona starodrevne katedrale. Pohodio je katedralu sv. Tripuna i odsjeo u biskupskom dvoru, gdje je održano svečano primanje za brojne predstavnike vlasti, društvenih i kulturnih ustanova. Posjetio je i crkvu sv. Marije, u kojoj se čuva tijelo bl. Ozane, franjevačku crkvu sv. Klare i Muzej Bokeljske mornarice, a prisustvovao je i izvedbi glasovitoga »Kola« Bokeljske mornarice. Pohodio je crkvu na Mulu u kojoj se čuva tijelo bl. Gracije te Prčanj…

Dalje se u izvješću spominje kako je zaštitnik Kotora proslavljen svečanom pontifikalnom večernjom te sutra pontifikalnim misnim slavljem koje je predvodio biskup Butorac. A nadbiskup Stepinac je u Dubrovniku predvodio misu i procesiju na Svetoga Vlaha. Parobrodom »Zagreb« 5. veljače ujutro nadbiskup Stepinac i ban Šubašić otputovali su za Split, pa dalje za Zagreb.

 

Autor: Angelina Tadić

Izvor: glas-koncila.hr/

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=vecN_XlvUus

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.