ČETNIČKI DUH U HRVATSKOJ I DALJE ŽIVI: Kada bi mogli ponovno bi dizali balvane i ubijali

Izvješća Sigurnosno-obavještajne agencije već nekoliko godina upozoravaju na jačanje četništva u Republici Hrvatskoj. O četničkome duhu svjedoči i skandal od 15. kolovoza. Dok je Hrvatska slavila Veliku Gospu u  Mirkovcima kod Vinkovaca održao se četnički dernek na kojemu se pjevalo o „srpskom Kosovu“, ali i o „srpskom Dubrovniku, Kninu i Cetinju”

Nebeska Srbija, pravoslavna ikona. Draža Mihailović je na slici prikazan kao Kristov vojnik.
0
Izvješća Sigurnosno-obavještajne agencije već nekoliko godina upozoravaju na jačanje četništva u Republici Hrvatskoj. O četničkome duhu svjedoči i skandal od 15. kolovoza. Dok je Hrvatska slavila Veliku Gospu u  Mirkovcima kod Vinkovaca održao se četnički dernek na kojemu se pjevalo o „srpskom Kosovu“, ali i o „srpskom Dubrovniku, Kninu i Cetinju”.

Podsjetimo da smo i prošle godine u studenome svjedočili incidentu u Starim Jankovcima kad su trojica Srba iz Srijemskih Laza prebili Hrvata jer je htio čuti Škorinu pjesmu „Mata“.

Na pravoslavni Božić svake godine u Borovu Selu se održavaju četničke manifestacije u kojima se vije zastava Republike Srbije (ne, dakle, zastava Srba u Hrvatskoj) i puca iz automata.

Što Srbi iz te četničke enklavice misle o Hrvatskoj ponajbolje svjedoči Šoškočaninov mauzolej (zločinac koji je sudjelovao u likvidacijama policajaca 2. svibnja 1991.)  na kojemu se Borovo selo proglašava srpskom zemljom.

I oni koji su pjevali o srpskome Kninu i oni kojima je smetala pjesma „Mata“ odgojeni su u duhu mržnje prema Hrvatskoj i Hrvatima. Budući da su manjina njihovi su (č)etnički ispadi ograničenog dosega, no kad bi mogli oni bi kao i njihovi roditelji ponovno dizali balvane i ubijali. Ništa se u njihovu mentalnom sklopu nije promijenilo, ali se sada moraju zadovoljiti pjesmom i paljenjem hrvatskih zastava pod okriljem noći.

Mnogi od njih poruke mržnje mogu čuti i od „sveštenika“ Srpske pravoslavne crkve kojima nije strano – o čemu su ne jednom pisali mediji – gaženja hrvatskog grba i huškanje protiv Hrvatske – usred Hrvatske.

Četnički duh i dalje živi u dijelu srpske zajednice u Hrvatskoj, posebno u krajevima gdje su kompaktni, i to je nešto što treba tretirati kao sigurnosnu ugrozu posebno s obzirom na naslonjenost istočnih dijelova Hrvatske na Republiku Srbiju, a područja Banovine na tzv. Republiku Srpsku.

Zanimljivo i simptomatično, o četničkim ispadima nikada se ne oglašava veliki mirotvorac Milorad Pupovac, a kad se i javi opravdava svoje sunarodnjake. No on je ipak najpouzdaniji koalicijski partner pa valjda ima privilegiju na toleriranje četništva.

 

Izvor: vigilare.info

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.