Hrvoje Pende: Cjepiva farmaceutskih divova – DA ili NE?

Kompanija čije cjepivo čekamo kao ozebli sunce (Pfizer), prije 10-ak godina, nakon priznanja krivnje, bila je prisiljena platiti 2,4 milijarde USD-a zbog prijevarnog poslovanja, dijelom kao kaznu zbog počinjenja kaznenog djela, a dijelom kao obeštećenje građanima po privatnim tužbama

Izvor: pixabay.com
0
Kompanija čije cjepivo čekamo kao ozebli sunce (Pfizer), prije 10-ak godina, nakon priznanja krivnje, bila je prisiljena platiti 2,4 milijarde USD-a zbog prijevarnog poslovanja, dijelom kao kaznu zbog počinjenja kaznenog djela, a dijelom kao obeštećenje građanima po privatnim tužbama.
U kaznenom postupku priznali su da su svoj proizvod (lijek) namjerno lažno promovirali s ciljem da obmane (prijevare) javnosti kako bi ostvarili veću zaradu.
Do 2012. to je bila najveća kazna ikad plaćena od farmaceutske tvrtke. Tada na scenu stupa najveći svjetski proizvođač cjepiva, GlaxoSmithKline, koji je te godine kažnjen s 3 milijarde USD-a (1 mlrd USD-a platio je državi za kaznenu odgovornost, a 2 mlrd za odštete oštećenim građanima).
Zaboravili su nadležnoj državnoj agenciji (FDA) prijaviti moguće kardiovaskularne probleme nakon korištenja njihovog proizvoda (lijeka), a i u postupku je ustanovljeno da su davali izdašne nagrade bolnicama/liječnicima kako bi ovi prepisivali njihove lijekove (skroz neočekivano, zar ne?!).
Kasnije, u 2015. godini tvrtka Takeda morala je platiti 2,4 milijarde USD-a jer je zatajila informaciju da njezin proizvod (lijek) može uzrokovati rak mjehura.
Mnogo je slučajeva prijevarnog poslovanja farmaceutskih tvrtki, ali ova tri do danas su rezultirala najvećim kaznama. U tom smislu, prije nego zavrne rukav i ispruži ruku, čovjek bi trebao razmisliti što je glavni cilj proizvođača cjepiva – njegovo zdravlje, „opće“ zdravlje ili možda njihova zarada? Jer poslovni prioritet farmaceutskih tvrtki određuje stupanj učinkovitosti i ne/škodljivosti supstance koju zdravstveni sustav uštrcava u ljudsko tijelo. A kvaliteta proizvoda (u ovom slučaju lijeka/cjepiva), često ne ide ruku pod ruku s extra zaradom.
S druge strane, čovjek se uopće ne mora mučiti s tim problemom – jednostavno, može vjerovati vlastima. Svatko razuman valjda zna da ga vlasti nikad ne bi lagale! Pogotovo kad je riječ o zdravlju! Povijest je to uvijek iznova dokazivala, a i stanje našeg zdravstvenog sustava nam jasno govori da je svim hrvatskim vladama naše zdravlje uvijek bilo na prvom mjestu.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.