Dan D u hrvatskim šumama

kad „dovijeka“ ima rok trajanja

Izvor: pixabay.com
0

 

Deset mjeseci tvrdimo da veliki broj gospodarskih jedinica Hrvatskih šuma d.o.o u posljednjih godinu dana sve što rade, rade nelegalno jer nemaju važeće Šumo gospodarske osnove. Osnovni dokument za koji su do jučer tvrdili da i nije baš toliko obvezujući, dokument je koji potvrđuje Ministarstvo poljoprivrede, točnije ministar Tolušić, koji točno propisuje što i kako će se gospodariti našim šumama idućih 10 godina. U velikom broju gospodarskih jedinica u RH Osnove su istekle još 2017. god, a nove su morale biti donesene i potvrđene najkasnije do 1. srpnja 2018. Nisu. Drugima su istekle krajem 2018. i kada se pribroje onima iz 2017. dolazi se do zastrašujućeg podatka da se na današnji dan sa cca 20% šumskih površina kojima gospodare HŠ „gospodari“ nelegalno!! A to se, najkraće rečeno, zove organizirana, kriminalna pljačka.

Samo jedan od detalja koji potkrepljuje našu tvrdnju vijest je koju smo nedavno primili od jednog od insajdera Zelenog odreda, ovlaštenog izvođača šumskih radova, koji tvrdi da je dobio obavijest da ne može započeti sa ovogodišnjim ugovorenim radovima (sječom) na Sljemenu, jer još nisu potvrđene nove Šumo gospodarske osnove, krunski dokument kojim bi i njegov ugovor potpisan sa Hrvatskim šumama postao legalan. Navodno, u HŠ ovih dana užurbano rade na tome da Osnove budu predane i potvrđene do 1. srpnja ove godine, i to bi bio normalan zakonski rok da su Osnove na Sljemenu istekle 2018. Ali nisu! Šumo gospodarske osnove na Sljemenu istekle su još 2017. a ove dokumente koje danas sumanuto nastoje završiti morali su predati još prošle godine u srpnju!!

Dakle, nameće se pitanje: tko je onda i na bazi kojih i kakvih to ugovora u proteklih godinu dana pustošio naše Sljeme, ali i cijelu Hrvatsku !? Tko je i na osnovu čega raspisivao natječaje i na osnovu kojih to planova i programa po ugovorima vršio isplate kada su svi ti dokumenti bili vezani za nepostojeće Šumo gospodarske osnove?

U proteklih smo deset mjeseci nebrojeno puta od strane glasnogovornika, ali i službeno odgovornih osoba u Hrvatskim šumama bili napadani da insinuiramo, obmanjujemo javnost, lažemo kada tvrdimo da sijeku protuzakonito. Musa, Žagar, Jakupčić, Miškulin, Dugački samo su neki od ovlaštenih koji su javno tvrdili da smiju raditi i da rade bez potvrđenog ključnog dokumenata, da on zapravo i nije toliko bitan. Svatko od njih na svoj je način tumačio Zakon o šumama.

I, to je u osnovi i jedan od razloga zašto smo Hrvatske šume d.o.o prijavili europskim vijećima i komisijama koji će vjerojatno znati odvagati to tu laže i obmanjuje javnost. I možda baš u tome leži odgovor na pitanje zašto su nenadano i gotovo preko noći Šumo gospodarske osnove našim brižnim šumarima ponovno postale ono što trebaju biti: conditio sine qua non gospodarenja šumama. Našim šumama.

U Hrvatskim šumama živjeli su u uvjerenju da nama i našoj javnosti mogu trokeljati i baljezgati sve što im padne na pamet, neometano i nemilice dalje pustošiti naše šume i da će tako moći dovijeka. 

Kako sada stvari stoje, Hrvatskim šumama, ali i Vladi uključujući i ministra Tolušića koji su znali što se i kako radi, to „dovijeka“ ističe 1. srpnja 2019. Od tada će ponovno raditi zakonito, a kako će pokriti rupu od godine dana nezakonitog pustošenja ostaje da vidimo.

 

facebook status
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.