Dejan Kovač: Hrvatski život na dug u recesijama, a ne na zdravom ekonomskom rastu!

Hrvatska je u zadnjih 12 godina skočila sa 36% na blizu 90% duga u 2021. tj. porast će uskoro biti rekordan za 3x!  Posebno nam teško padaju krize/recesije, jer smo vođeni populistima i SF-vođama u smislu ekonomskih strategija, a općenito sa osobama koje ne poznaju globalne procese, niti imaju kapacitet ih za predviditi, tako da "raju" zabavljaju sa lokal-patriotskim temama bez kraja: ustaše, partizani, gdje si bio 91., itd. Danas smo na istoj, rekao bih i lošijoj putanji

0
Hrvatski život na dug u recesijama, a ne na zdravom ekonomskom rastu! 
Hrvatska je u zadnjih 12 godina skočila sa 36% na blizu 90% duga u 2021. tj. porast će uskoro biti rekordan za 3x! 
Posebno nam teško padaju krize/recesije, jer smo vođeni populistima i SF-vođama u smislu ekonomskih strategija, a općenito sa osobama koje ne poznaju globalne procese, niti imaju kapacitet ih za predviditi, tako da “raju” zabavljaju sa lokal-patriotskim temama bez kraja: ustaše, partizani, gdje si bio 91., itd. Danas smo na istoj, rekao bih i lošijoj putanji.
Ako pogledate prosjek EU za promatrani period dug je narastao za nešto manje od 50%, dok je hrvatski dug skočio za cca 250%. Ono što je bitnije je da smo u tom periodu postali ne samo VIŠE relativno zaduženiji, nego i siromašniji. Npr. Rumunjska nas je po BDPu (PPP) u 2017. prestigla, a Bugarska je isto značajno smanjuje razliku. Obje zemlje koje su na 25% i 47% razine duga tj. puno manje nego mi.
Zaduživanje se u Hrvatskoj koristi primarno za krpanje proračunski rupi. Proračuna koji nisu razvojni, već služe za servisiranje neefikasnog zdravstvenog, socijalnog i dr. sustava. Veliki dio novca je odlazio na javne nabave, čija je funkcija bila punjenje privatnih džepova, a ne servis hrvatskih  građana.
Nekako svi znamo što se događa, svi znamo što nam je za činiti, ali već 30 godina nitko ne čini ništa.
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.