Dnevni boravak Doma Nade: Šalica kave, razgovor i topli tuš beskućnicima znače više i od novca!

0

 

Koliko ljudima s margine društva znači jedna šalica kave i topli tuš zna Danijel Vuga. Ovaj teolog iz Zagreba sa suprugom Marijanom je 2012. godine osnovao udrugu Dom nade u Zagrebu koja provodi program Dnevni boravak za beskućnike. Cilj im je pomoći savjetom, toplim napitkom ili jednostavno – omogućiti tuširanje onima kojima je to, nažalost, ‘luksuz’. Kroz Dnevni boravak prošlo je preko tri stotine beskućnika, a Danijel Vuga nam je otkrio više o ideji, iskustvima s ovim ljudima u potrebi i planovima za dalje.

“Nikad neću zaboraviti kada je jedan korisnik na proljetni i lijepi sunčani dan 2013. godine nakon tuširanja dignuo ruke u zrak poput borca koji je upravo dobio veliku bitku uz usklik olakšanja i sreće: Novi čovjek sam!”, započeo je Danijel Vuga.

Dodao je kako ono što većina uzima zdravo za gotovo, korisnicima udruge puno znači.

“Šalica kave i razgovor, topli tuš ili jednostavno boravak u toploj prostoriji zimi većini korisnika nekad znači puno više i od novčane donacije”, rekao je Vuga i dodao kako je cilj udruge Dom Nade pomoći tamo gdje može i treba pomoći.

‘Stigmatizirani i zapostavljeni’

Ideja za pokretanje Dnevnog boravka nastala je upravo kroz upoznavanje i druženje s osobama s iskustvom beskućništva nedugo po osnutku udruge.

“Osnivači udruge su već na samom početku sklopili poznanstvo s nekolicinom beskućnika. Kroz druženje s njima postalo je sasvim jasno da postoji ogromna potreba za jednim resocijalizacijskim projektom kao što je Dnevni boravak. Tako je udruga gotovo sve svoje skromne ljudske i financijske resurse usmjerila na izlazak u susret potrebi jedne od najstigmatiziranije i najzapostavljenije skupine društva u obliku dnevnog boravka”, rekao je Vuga.

Beskućnicima nude mogućnost tuširanja, pranja rublja, šišanja u dogovoru s volonterima, pomoć u traženju posla (karijerno savjetovanje), informiranje o uslugama koje pružaju drugi pružatelji usluga u Zagrebu i okolici, savjet iz domene socijalnog rada, duhovno-moralnu i drugu potporu uz kavu, sok i grickalice.

Vuga je napomenuo kako je to tek dio onoga što su nudili kroz provedbu EU projekta „ReStart“ i što kane uskoro opet ponuditi.

‘Nisu sva iskustva bila idealna’

Osvrnuo se i na prethodna iskustva koja nisu uvijek bila pozitivna.

“Kroz godine rada s ljudima na margini društva stekli smo puno dragocjenog iskustva. Istini na volju, nisu sva bila idealna, ali u usporedbi s iskustvima izvana smatram da možemo biti zadovoljni. Svjesni da je po srijedi teška i kompleksna problematika i ne očekujemo „med i mlijeko“ 365 dana u godini”, istaknuo je Vuga.

Na koncu, dodao je, sve je to pitanje perspektive.

“Možemo dozvoliti jednom lošem iskustvu da zasjeni sva druga, a možemo isticati i prisjećati se pozitivnih iskustva i osjećanja sreće i zadovoljstva kada netko s malo „vitra u leđa“ stane opet na svoje noge”.

Na naš upit kakve su bile reakcije beskućnika na Dnevni boravak, Vuga je odgovorio:

“Kao i u svakodnevnom životu, netko je zahvalan i na malom, a nekome su svi drugi krivi. Iako će uvijek biti kritizera, reakcije su većinom pozitivne i pune hvale. I dan danas me duboko gane i razveseli kada pročitam i čujem kolikim osobama i koliko je značio Dnevni boravak na putu reintegracije u društvo.”

Pokušat će im naći zaposlenje

Otkrio i planove za dalje te naglasio kako potreba za projektom poput Dnevnog boravka i dalje postoji.

“Plan je širiti broj i kvalitetu usluga, odnosno aktivnosti kojima se može pomoći osobama u situaciji beskućništva na putu izlaska iz iste. Jedan od novih načina pomaganja o kojem udruga razmišlja je tzv. socijalno poduzetništvo kroz koje bi neki od korisnica/ka našlo zaposlenje, a od čije bi se dobiti financirale inače neprofitabilne aktivnosti dnevnog boravka.”

Nadalje, istaknuo je kako je u planu eventualno proširiti aktivnosti i na druge socijalno ugrožene skupine iako već sada pomažući beskućnicima pomažu zapravo različitim skupinama.

“Tu su dugotrajno nezaposleni, umirovljenici, mladi, branitelji, rastavljeni, samohrani roditelji, žene, muškarci, ekstremno siromašni, bivši zatvorenici, bivši i sadašnji ovisnici, osobe s mentalnim i drugim zdravstvenim problemima, povratnicima iz inozemstva, a imali smo i nekoliko migranata.”

Napomenuo je i to kako nije uvijek lako naći financijska sredstava za Dnevni boravak.

“Nekada ne uspijevamo pribaviti financije usprkos naporima, a nekada nam sredstva dođu sama. Nekada nam sredstva traje dulje, nekada kraće, ali nijedna nisu vječna i nepresušna. Zahvaljujući susretljivosti donatora, članovima i volonterima te suradnicima koji nam ustupaju svoje prostorije, nekada uspijevamo pomagati i bez posebnih financijskih sredstava, koliko god da pomoć bila skromna”, istaknuo je Vuga.

Dodao je kako pišu i prijavljuju projekte na natječaje od gradske preko razine Ministarstava i EU.

“Nakon godinu dana čekanja na rezultate, udruzi je odobrena provedba nekoliko projekata, tako da s nestrpljenjem očekujemo novu fazu u radu udruge s početkom novog desetljeća i jedan nov zamašnjak u radu s potrebitim sugrađanima”, poručio je za kraj Danijel Vuga.

 

 

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook (Dom Nade)

Izvor: generacija.hr

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=R_rB6d4s0a8&t=303s

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.