U DR Kongu ubijena s. M. Clara Agano Kahambu

0

U Muhungu u Bukavu u utorak, 29. studenoga ubijena je s. M. Clara Agano Kahambu, članica Družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja, provincije Presvetog Srca Isusova sa sjedištem u Splitu, izvijestila je nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj. Nakon jutarnje molitve otišla je na posao. Dok je radila u svom uredu Domaćinske škole u Muhungu u Bukavu gdje je bila ravnateljica, napadnuta je i ubijena. Kada je pronađena, još je pokazivala znakove života, ali je izdahnula prije dolaska u bolnicu. Ovo je još jedna krvava žrtva u lancu brutalnosti i nasilja koji već desetljećima vlada u DR Kongo.

Sprovod s. M. Clare bit će u utorak, 6. prosinca u Luhwinji nakon mise koja će po mjesnom vremenu biti u 9 sati u katedrali u Bukavu. Također, na dan pokopa u kući provincijalne Uprave na Lovretu u Splitu u 15 sati održat će se zadušnica na kojoj će u koncelebraciji biti predsjednik Vijeća za misije HBK hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk, kao i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan.

M. Clara Agano Kahambu rođena je 3. srpnja 1976. godine u župi Luofu, biskupiji Butembo-Beni u DR Kongo od oca Jean – Pierre i majke Anastasie Kahindo kao peto dijete u obitelji od desetero djece. U družbu Školskih sestara franjevki Krista Kralja, provincije Presvetog Srca Isusova sa sjedištem u Splitu, u misiji u DR Kongo u Ngubi u Bukavu primljena je u kandidaturu 16. studenoga 2000., u postulaturu 5. kolovoza 2001., u novicijat 25. kolovoza 2002., a doživotne zavjete je položila 2. kolovoza 2010. godine. Prije ulaska u samostan završila je srednju školu, smjer matematika i fizika. Kao redovnica završila je studij za pastoral obitelji u Bukavu (2004.-2007.); u srednjoj školi „Ifendula“ u Luhwinji je bila ravnateljica i predavala psihologiju, pedagogiju i vjeronauk (2008.-2013.); bila je također ravnateljica domaćinske škole “Sv. Magdalena” u Muhungu u Bukavu sve do nasilne smrti (2013.-2016.). U stvari je to bila škola za žene, djevojke i djecu koji nisu imali prilike pohađati osnovnu školu, te su ih sestre, u dogovoru sa župom, okupljale i učile čitati, pisati i obavljati razne domaćinske poslove. O tom projektu su na poseban način čitatelji misijskoga mjesečnika „Radosna vijest“ imali prilike u više navrata čitati, te dati i konkretnu potporu.

Sestre koje su živjele i koje su s. Claru platile u redovničkoj formaciji ističu da je pokazivala je znakove rasta zrele osobe na općeljudskom i duhovnom planu. S velikim marom je sudjelovala u odgojnim programima. Pokazivala je oduševljenje za osobnu i zajedničku molitvu te se trudila oko kvalitete zajedničkog života. U školi je radila dobro, te brižno pripremala lekcije, a s kolegama profesorima je skladno surađivala. Učenici su je voljeli, iako je tražila rad. Imala je izražen osjećaj prema siromašnima i bolesnima što se vidjelo u njezinu nastojanju da im pomogne. K tomu sestre svjedoče, da je bila tiha, društvena, plaha i požrtvovna. Imala je dara nastupa pred drugima. Glazbeno vrlo nadarena, te je s velikom radošću animirala liturgiju. Bila je svjesna svog plahog karaktera ali i zahtjeva života u redovničkoj zajednici te odgovornosti potpunog predanja Gospodinu. Željela mu se suobličiti svim srcem i biti mu vjerna cijeli život.

Školske sestre franjevke Splitske provincije u DR Kongu prisutne od 1974. godine kada otvaraju misijsku postaju u DR Kongu, tadašnjem Zairu, gdje razvijaju široki djelokrug odgojnog i socijalnog rada.

Sestre brinu o odgoju najsiromašnijih i skrbeći za društveno najugroženije, rade u srednjim školama, vrtićima, bolnicama, rodilištima, biskupijskom Caritasu gdje su im povjerena socijalna pitanja, a razvile su i projekt za neishranjenu djecu. Sestre franjevke u DR Kongu djeluju u četiri zajednice: u Luhwinji, u Nyantende, u Bukavu-Nguba i Bukavu-Muhungu. Trenutno je tamo sedam Hrvatica i sedamnaest Kongoanki, uključujući dvije novakinje. Imaju pet postulantica i osam kandidatkinja.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.