Govor predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova na Debo četvrtak

Jer samo aktivno zauzeti za vlastito dobro možemo našu budućnost i budućnost naše djece učiniti svijetlom. Tko će, ako mi nećemo… Vrijeme je!

0

Cijenjeni prijatelji, članovi i simpatizeri Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, Generalnog konzulata RH, hrvatskih kulturnih udruga, medija na hrvatskome, obrazovnih ustanova u kojima se odvija nastava na hrvatskome, te vrli svećenici Katoličke Crkve.

Drage kolegice i kolege, dragi gosti, napose oni iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, dobro nam došli na još jedno obilježavanje lijepog pokladnog običaja ovdašnjih Hrvata – Debelog četvrtka. Na ovaj način i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini daje svoj prinos očuvanju bogatog kulturnog nasljeđa bunjevačkih, ali i šokačkih Hrvata. Uvijek na početku ovoga okupljanja podsjećamo da je Debo četvrtak posljednji četvrtak prije Čiste srijede, dana kada počinje Korizma u Katoličkoj Crkvi, u kojem se za predstojeće vrijeme posta i drugih odricanja svaki čovjek malo opustio i pripremao tako da je na ovaj dan io devet puta. Na taj način, vjerovalo se, skupio bi dosta energije da može izdržati 40 dana posta i nemrsa u Korizmi. Posljednje, deveto jelo, na debo četvrtak bili su upravo „fanki“, koje ćemo i mi blagovati za nekoliko trenutaka.

Stanovitu simboliku ovoga dana prepoznajemo i u sadašnjem društvenom trenutku, trenutku kada se vrše velike pripreme za predstojeće izbore na svim razinama vlasti u Republici Srbiji – i na republičkoj, i na pokrajinskoj, i na lokalnoj razini. Iako Demokratski savez Hrvata u Vojvodini još uvijek nije donio odluku o izlasku na izbore, držim kako luksuz bojkota DSHV-a, kao jedine relevantne političke snage Hrvata u Srbiji, ne bio smio, čini se, sebi dopustiti. To nikada u svojoj, sada već, 30 godišnjoj povijesti nije ni činio! Zato, a za što ću se kao predsjednik na svim tijelima stranke koje donose odluke zdušno zalagati, i u izbore koji će biti, po svemu sudeći, održani koncem četvrtog mjeseca, trebamo ući sa starim nadama.

One se, to moramo uporno ponavljati, okupljaju oko nekoliko riječi – dostojanstvo, jednakost i ravnopravnost Hrvata u Vojvodini u demokratski razvijenoj Srbiji. To su temeljne vrijednosti i Europske unije, najvažnijem političkom projektu druge polovice XX. stoljeća u Europi, kojima je DSHV od osnutka posvećen! Ovdje su Hrvati svoji na svome, želimo ovdje i ostati… No, hoćemo da građani hrvatske nacionalnosti žive na dostojanstven način, da ne budemo objekti nikakvih diskriminacija i da budućnost osvajamo kao ravnopravni građani države čije poreze ovdašnji Hrvati iznad prosječno plaćaju. A to je u demokratskim društvima prava mjera lojalnosti! Zato nas i boli što moramo stajati u redovima i moliti za ostvarenje onih prava koja nam po svim zakonima pripadaju i koja uživaju i pripadnici svih drugih nacionalnih zajednica, a nama se gotovo sustavno uskraćuju!

Isto tako, trebamo isticati da ne želimo biti isključeni iz procesa donošenja odluka koje su od značaja za pripadnike hrvatske zajednice; ne želimo biti negativno predstavljani u javnosti i tako gurani u segregiran prostor… Hoćemo dostojanstvo, jednakost i ravnopravnost Hrvata u Srbiji, Hrvata u Vojvodini, Hrvata u Subotici, Hrvata u svakoj lokalnoj zajednici. Hoćemo jednake mogućnosti za sudjelovanje u javnom životu; razmjernu zastupljenost u državnim institucijama i javnim ustanovama; kvalitetne uvjete života i razvijenu komunalnu infrastrukturu u naseljima u kojima Hrvati žive; dostojan život od vlastitoga rada, napose u poljoprivredi i poduzetništvu; prestanak politika isključivanja, prešućivanja i miješanja države u identitetska pitanja; stvarnu jednakost s drugim nacionalnim zajednicama u manjinskim pravima; suradnju i stvaranje mostova prijateljstva s pripadnicima svih nacionalnih zajednica. Želimo nastaviti živjeti u Srbiji kao demokratskoj i tolerantnoj državi, koja će imati pozitivne i razvojne programe spram njezinih građana hrvatske nacionalnosti. Želimo i obogaćivati suradničke odnose s našom matičnom domovinom Republikom Hrvatskom.

Dragi prijatelji, to su naše sastavnice ne samo ovih predizbornih programa. To su isti oni programatski sadržaji s kojima smo, skupa s našim prijateljima iz hrvatskih udruga kulture i nekolicinu pojedinaca u savezu „Hrvati zajedno“, odnijeli briljantnu i pobjedu čistu kao suza na izborima za četvrti saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća! To su političke vrijednosti koje dijele i druge političke stranke, pa smo stoga i potpisali suradnju sa strankama okupljenima u Vojvođanski front! Nismo sami u tomu! A na nama je sada da zbijemo naše redove! Da se okupimo svi, bez obzira na moguće razlike, oko istih ciljeva koje ćemo onda zajedničkim djelovanjem, kao i do sada što smo činili, onda i ostvariti! Jer, vrijeme je za nas! Za naše nade! Vrijeme je za našu budućnost!

S takvom odlukom, naravno nakon poideni fanaka, pođimo doma s ovoga debelog četvrtka, prenesimo takvo opredjeljenje i drugima, bodrimo i potaknimo prestrašene i neodlučne… Jer samo aktivno zauzeti za vlastito dobro možemo našu budućnost i budućnost naše djece učiniti svijetlom. Tko će, ako mi nećemo… Vrijeme je!

Na koncu, velika hvala svima na pomoći u priređivanju večerašnjeg debelog četvrtka – od snaš Vere Cvijin, i njezinih žena, preko skupine osnivača koji su svojim prilozima osigurali dio potrebnog materijala, hvala i nekolicini donatora – sve što ćemo danas jesti i piti darovi su članova i simpatizera DSHV-a! Hvala i mladima koji će fanke dijeliti te tajnici Gogi, koja je svim pripremama i organizacijom, uspješno orkestrirala.


Živjeli i dobar tek!

 

DSHV – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.