Herman Vukušić: Potisnuti seksualni nagoni u službi sindikata

Izvor: pixabay.com
0

Prvi puta sam saznao za “javni rad” Vilima Ribiča kada je on prije petnaest godina bio među glavnim akterima akcije kojima se djeci hrvarskih branitelja ukinula mjera olakšanog upisa na fakultete.

Danas, pak, taj isti Ribič paušalno sve branitelje koji su podnjeli zahtjev za procjenom oštećenja organizma temeljem bolesti po novom zakonu naziva “lažnima”…i nikome ništa.

Za sebe kaže da se bori za radnička prava, ali mu se mili putovati biznis klasom….

Također veli da je svojevoljno otišao iz SDP-a (Vujićevog) i Instituta za suvremenu povijest, ali mnogi suvremenici tih zbivanja kažu da je Ribič u stvari dobio “vritnjak”….

Umjesto svojih originalnih akcija šlepa se uz tuđe, pa ga tako sada morate gledati uz učitelje koji su u opravdanom štrajku…..

Ovo pišem jer mi je, kao psihijatru, pažnju privukao isječak iz njegove osobne biografije objavljene na jednom portalu prije par dana:

“O Ribiću govore da je motor organizacije, radoholičar, da ima pozitivnih svojstava, ali i temperamenta, tvrdoglave principijelnosti.

Čovjek ideje ili frojdovski rečeno čovjek sublimiranog libida.”

Po meni su njegove ideje uglavnom promašene, a za one koji se baš ne razumiju u psihoanalizu, evo što znači pojam “libida” po samom Freudu:

“On [libido] kulturnome radu stavlja na raspolaganje izvanredno velike količine snage; to se događa na temelju jedne, u tom nagonu naročito izražene osobitosti prema kojoj je on u stanju pomaknuti postignuće svoga cilja, a da u bitnome ne izgubi na intenzivnosti.

Ta sposobnost da se izvorno seksualni cilj zamijeni nekim drugim koji nije više seksualan, ali je psihički s njime srodan, naziva se sposobnost sublimacije”.

Znači, naš Vilim je sav svoj seksualni nagon podredio društvenom dobru, možda po uzoru na Michelangela koji je bio povijesno znani seksualni apstinent, poznat po sljedećoj rečenici: “Ono što dam ženi, neću moći dati svojoj skulpturi!”

Ali postoji i druga strana medalje, a to je da bi u normalnim okolnostima libido trebao biti povećan, jer inače postoje značajne poteškoće s seksualnošću te dolazi do rađanja kompleksa inferiornosti.

Mislim da Ribič ipak nije Michelangelo niti Leonardo da Vinci, a tome u prilog govori i cijeli njegov radni kurikulum koji stane u dva reda novinarske kartice…

 

facebook status

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.