Hosova štafeta smrti

0

U tjednu sjećanja na žrtvu Vukovara objavljujemo jedan od nevjerojatnih događaja i jedan od najvećih primjera herojstva i junaštva.

Na današnji 1991. godine pod srpsko-četničku-JNA okupaciju palo je herojsko selo Bogdanovci, jedna od ključnih točaka obrane Vukovara, što je bio i uvod u konačan pad Vukovara. Toga dana počela je čuvena ”Hosova štafeta smrti”, proboj branitelja i civila nakon okupacije sela, kroz minsko polje. HOS-ovci su formirali kolonu, a iza njih su išli civili. Svjesni da im svaki sljedeći korak može značiti smrt išli su jedan iza drugoga, a kada bi prvi poginuo na njegovo mjesto bi stao drugi HOS-ovac.

Naprijed su išli HOS-ovci Žarko Manjkas, Ante Šarić, Zoran Antunović, Ramo Hrbatović… a iza njih civili. Prva trojica spomenutih su poginuli, a sada pokojni Ramo je ranjen.

Od 11 hrvatskih branitelja (HOS, ZNG, MUP) koji su te nedjelje krenuli u proboj sa civilima, danas živo samo njih dvojica: Ivica Jurčan (pridruženi pripadnik HOS-a) i Đuro Kovačević.

Ranjeni su Ramo Hrbatović, Tihomir Iveta Pidžo, Ivica Jurčan i Đuro Kovačević, dok je čak 7 heroja poginulo u tom minskom polju ispod Marinaca: Stjepan Katić, Josip Knežević, Petričić Antun – Šokac, Marko Knežević, Zoran Antunović, Ante Šarić i Žarko Manjkas – Crvenkapa.

Da Amerikanci ili bilo tko drugi na Zapadu ima ovakav primjer junaštava, film o ovom događaju bi se snimao za desetke milijuna eura u Hollywoodu, ali kod nas teško da se i spominje.

 

Izvor: https://www.facebook.com/201866489950555/videos/2421758618092985/

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.