Hrvatska kroz povijest: 27. listopada 1941. – sporazum četnika i partizanima

Izvor: pixabay.com
0

Dana 27. listopada 1941. godine na inicijativu Josipa Broza održan je sastanak četnika i partizana u Brajićima (Srbija) na najvišem nivou gdje je sklopljen sporazum o zajedničkoj borbi. Partizansku delegaciju zastupali su Josip Broz Tito, Mitar Bakić i Sreten Žujović, a četničku Draža Mihajlović, Dragiša Vasić, četnički potpukovnik Dragoslav Pavlović i kapetan Milorad Mitić.

Ova suradnja četnika i partizana bila je brižljivo skrivana od 1945. godine, a ta suradnja je došla do punog izražaja za vrijeme Domovinskog rata gdje su pod istim stijegom jurišali petokraka i kokarda protiv hrvatskog naroda.

Razgovori u Brajićima bili su pokušaj da se organizira zajednička partizansko-četnička komanda. Na sastanku je načelno dogovoreno održavanje statusa-quo u međusobnim odnosima i sugerirano izbjegavanje sukoba, dok se partizanska strana obvezala ispuniti određene isporuke četničkoj strani (1.200 pušaka, municiju i izvjesna novčana sredstva).

Neposredno po sklapanju sporazuma, partizanski Vrhovni štab je četničkoj strani isporučio 500 pušaka i 24.000 puščanih metaka, a četničkoj komandi u Požegi 5.000 kg žita.

Slična suradnja jedinica JNA s komunističkim i partizanskim znakovljem (zvijezdom petokrakom) i četničkim znakovljem (kokardama) još je “bolje” uspostavljena i realizirana za vrijeme velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku.

Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.