Monografija

Hrvatsko kulturno društvo Napredak 1990. – 2015.

Izvor: Napretkov kulturni centr
0
Poštovani,
sa zadovoljstvom Vas pozivamo na promociju monografije HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK 1990.-2015., tiskane u povodu 25. obljetnice obnove Napretka.
O knjizi i o radu i djelovanju ovog velikog kulturnog društva govorit će:
Marija Rubić, prof., viša stručna savjetnica u službi za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture RH,
akademik Mislav Ježić, predsjednik Paneuropske unije RH,
književnik Miljenko Jergović,
prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak i
dr. sc. Hrvoje Šapina, gl. urednik.
Moderator je prof. dr. Dražen Vikić – Topić, dopredsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu.
Promocija će se održati u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1 (1.kat), u četvrtak 26. travnja 2018. godine u 13, 00 sati.

O monografiji

Monografija HRVATSKO KULTURNO DRUŠTVO NAPREDAK 1990. – 2015., tiskana je u povodu 25. obljetnice obnove Napretka. Knjiga je nastala na osnovu podataka iz Napretkovih evidencija, Napretkovih godišnjaka i drugih Napretkovih izdanja. Na osnovu ovih podataka na sustavan način, formirana je baza podataka koja sadrži sve relevantne informacije o 7482 kulturna događaja organizirana od strane Napretka. (942 manifestacije u Sarajevu i 6540 manifestacija organiziranih u podružnicama). Gotovo sva poglavlja u knjizi imaju oslonac u ovoj bazi podataka, a sama baza je dostupna na posebnom CD-u i na Napretkovoj web stranici.

Knjiga ima 564 stranice u formatu A4, a grafički je veoma dobro opremljena (tvrdi uvez i kolor omot) i izuzetno kvalitetno tiskana u tiskari „Suton“ Široki Brijeg. Posebno bogatstvo knjige je preko 500 kolor fotografija iz Napretkova arhiva koje su većinom autorsko djelo fotografa Zvonimira Aždajića.

Predgovor za knjigu napisao je kardinal Vinko Puljić. Recenzenti knjige su prof. dr. Savo Stupar i dr sc. Marijo Pejić. Za dizajn knjige zaslužan je Zoran Buletić, a tehnički urednik bio je Ljubo Pilja. Knjiga ima 14 poglavlja i to:

  1. Obnova Napretka; 2. Pregled djelovanja Napretka po godinama od 1990. do 2014.; 3. Upravljanje društvom; 4. Rad predsjednika Napretka; 5. Povrat Napretkove imovine; 6. Stipendiranje i humanitarni rad; 7. Prosvjetno i znanstveno djelovanje; 8. Napretkova knjižnica; 9. Izdavaštvo i mediji; 10. Glazba; 11. Likovna umjetnost; 12. Sport; 13. Napretkove gospodarske organizacije u razdoblju od 1992. do 2006. godine; 14. Napretkove podružnice.

Knjiga predstavlja dokaz Napretkova velikog i kvalitetnog rada u razdoblju od obnove pa do 2015. godine i sigurno će biti veoma korisna svim sadašnjim i budućim istraživačima koji se bave poviješću Napretka.

Monografiju su priredili dr. sc. Hrvoje Šapina i prof. dr. Franjo Topić, a tiskana je u nakladi HKD Napredak, Sarajevo i „Napredak Futura d.o.o.“, Zagreb.

 

 Iz predgovora Vinka kardinala Puljića

       Ova monografija zbraja razna događanja i razne projekte, kako bi budućim generacijama sačuvala pamćenje ali i poticaj da HKD Napredak uporno ostvaruje svoju svrhu, radi čega je i bio osnovan i radi čega je obnovljen.

       U monografiji su razni naslovi koji obrađuju pojedina područja rada. Vjerujem da će biti zanimljivo šetati se ovom prošlošću i nadahnjivati se da ne dozvolimo ovom “umoru” koji se nadvija u javnom mnijenju koje je zatrovano podjelama, svađama, politikantstvom i raznim interesima.

 

 

Veselimo se Vašem dolasku
Napretkov kulturni centar
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.