Ivan Lovrenović: ZAŠTO BANKE ŽELE OTKUPITI DUGOVE BOLNICA?

Banke žele otkupiti dugove bolnica koji dosežu 12 milijardi kuna, a dugove građana su prodale utjerivačima dugova. Zašto?

Autor: Dražen Zetić
0
Banke žele otkupiti dugove bolnica koji dosežu 12 milijardi kuna, a dugove građana su prodale utjerivačima dugova. Zašto?
Odgovor je jednostavan; dugove bolnica ionako mora namiriti država a banke znaju kako će državu prisiliti da što prije plati, jer one ionako imaju najveći utjecaj na vodstvo države.
Banke bi uz dobar diskont otkupile dugove bolnica jer im je to očito profitabilniji posao u odnosu na sve manje zarade od kamata na kredite.
Time bi veledrogerije privremeno riješile svoj problem i sustav bi nastavio funkcionirati nadalje do neke nove točke kada će se nagomilati milijarde i stvoriti ista panika i ucjene.
Podsjetimo, banke su proteklih nekoliko godina prodale oko 36 milijardi kuna svojih potraživanja od čega ogromna dio otpada na građane. Kome su prodali? Agencijama za utjerivanje dugova koje nisu pod ničijim nadzorom i koje su ih u prosjeku za samo 25% nominalne vrijednosti otkupili. Prodaja dugova nije novost, ali je pravo pitanje zašto banke građanima nisu ponudile da otkupe svoje dugove za 25% nominalne vrijednosti?
S druge strane, država je u tim operacijama bankama smanjila osnovicu za plaćanje poreza na dobit za spomenutu razliku, čime su banke značajno profitirale. Pored toga, banke su kod HNB-a oslobodile tim činom velike iznose rezervacija za tzv. loše kredite koje su vodili kao nenaplative ili teško naplative, a to im je bio trošak. Država je time izgubila milijarde kuna poreza na dobit od banaka, a građani prepušteni na torturu spomenutim utjerivačima dugova.
Odakle god se krene vidimo da su HNB, financijski sustav i pravosuđe ključni problemi Hrvatske. Taj problem mogu riješiti samo građani ako žele i to masovnim izlaskom na izbore. U suprotnom se nitko nema prava žaliti na banke, utjerivače, lihvarenje, krivosuđe…
Ostavi odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.